• Rens Odijk in gesprek met tourspeaker Henk van Gestel.

  Tour de Schalkwijk
 • BJorn de Klerk won de sprint zaterdag.

  Tour de Schalkwijk
 • Renners nemen de bocht vanaf de Trip.

  Tour de Schalkwijk
 • De renners draaien vanaf het kanaal richting Schalkwijkseweg.

  Tour de Schalkwijk
 • Van start op zaterdag 15 juli 2017

  Tour de Schalkwijk

Bjorn de Klerk wint Berg- en Dijkhuisklassement

SCHALKWIJK Bjorn de Klerk wint het Berg- en het Dijkhuisklassement van de Tour de Schalkwijk. Zaterdagmorgen 15 juli werd de laatste etappe van de Tour verreden. Bjorn de Klerk wist deze te winnen door in de sprint Rens Odijk te kloppen. Morgen, zondag 16 juli, wordt de Tour de Schalkwijk afgesloten met een individuele tijdrit en het slotdefilé. Er wordt deze tour niet meer gesprint naar het Dijkhuis of geklommen om de Lekdijk op te komen.

John van Amerongen

Tijdens de rit vormde zich een kopgroep van 14 renners die naar de eindstreep op de Jhr. Ramweg fietste. Daar werd in een sprint uitgemaakt dat Bjorn weer won. Hij heeft deze Tour de Schalkwijk alle etappes op zijn naam weten te zetten. Hij staat met een ruime voorsprong van 25 seconden aan de leiding in Het Algemeen Klassement. Jesper de Klerk staat tweede. De strijd om de eerste plaats lijkt morgen bij de slottijdrit van de Tour de Schalkwijk niet spannend te worden. Als Bjorn gewoon zijn ding doet, wint hij.

SPANNEND De strijd om de andere podiumplaatsen op het slotdefilé van de Tour de Schalkwijk is nog niet gestreden. Jesper de Klerk staat tweede in het Algemeen Klassement. Jens Grotenbreg op de derde plek staat maar drie seconden achter hem. Stijn van Dijk staat maar drie seconden achter op Jens. Ook Sep de Kruijf die op vier seconden achterstand van Jens staat kan misschien met een goede tijdrit nog de derde podiumplek veroveren. Jens Grotenbreg wist door drie bonificatieseconden bij elkaar te fietsen in de etappe van zaterdag alleen op derde plek te komen. Bij de start van de etappe deelde hij de derde plek in het Algemeen Klassement met Stijn van Dijk. Na de etappe stond hij alleen op die derde plek. Stijn wist geen bonificatieseconden te verdienen.

MISSELIJK Rens Odijk staat 15e in het Algemeen Klassement, maar heeft vrijwel alle dagen voorin meegereden. Behalve maandag. Toen zat hij niet in de kopgroep en liep hij ongeveer een minuut achterstand op. "Wanneer hij maandag beter had gereden dan had hij meegestreden in de top drie van het Algemeen Klassement", aldus tourspeaker Henk van Gestel. Zaterdag na de rit vertelde Rens in een kort interview aan Henk dat hij die maandag een beetje misselijk was geweest.

GAT DICHT FIETSEN Evy van Zijl probeerde tijdens de etappe te ontsnappen. Ze sloeg samen met Bjorn de Klerk en Jesper de Klerk een gaatje. Ongetwijfeld een poging van Evy om toch nog voor de roze trui te gaan. Het lukte haar echter niet om veel seconden te pakken. De draagster van de roze trui, Celine Goes, fietste het gat dicht. Zij staat bovenaan in het Algemeen Meisjesklassement met een voorsprong van zeven seconden op nummer twee Anouk Sturkenboom.

WITTE TRUI LIJKT BINNEN Joeri Groenen, drager van de witte trui, deed in de etappe van zaterdag goede zaken. Hij wist met zoveel voorsprong op zijn naaste belager voor de trui, Arno de Leeuw, binnen te komen, dat hij nu 1 minuut 14 voorsprong heeft in het klassement voor de witte trui.