• Job Reumer van Alphadeuren Houten wurmt zich tussen twee verdedigers van Hercules door.

    Hanna Koops

Ambitieuze Alphadeuren revancheren zich en richten zich op een topklassering

HOUTEN Coach Hans van Dijk van Alphadeuren Houten die uitkomen in de eredivisie kan tevreden zijn. De heren 1 handbalploeg van Handbalvereniging Houten revancheerde zich zaterdag voor de verloren partij van vorige week. In het begin liep de score gelijk op, maar vanaf 6-5 bouwde Alphadeuren de score tegen Hercules Den Haag uit om uiteindelijk met 28-15 te winnen. "We hebben ambitie. Ik sta er achter", zegt coach Hans van Dijk die denkt dat ze dit jaar de ploeg er voor hebben om tweede of eerste te worden.

John van Amerongen

De handballers zijn de competitie in de eredivisie goed begonnen met winst in de eerste twee wedstrijden. De doelstelling is om bij de eerste twee te eindigen. Dan kan het team met andere ploegen voor hoofdprijzen spelen. "Worden we eerste en landskampioen, dan is dat natuurlijk fantastisch, maar worden we tweede dan hebben we de doelstelling gehaald", zo legt Hans uit. "Dat verlies in de derde wedstrijd was onnodig" Het team speelde in het laatste deel van die wedstrijd niet goed en verloor op beschamende wijze, zoals in het wedstrijdverslag op de verenigingssite werd uitgedrukt. "We hebben dat besproken met de groep en kijken nu weer vooruit", zo vertelde Hans enkele dagen voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag. "Je kan er niet teveel verliezen." Hij heeft de groep ook voorgehouden dat wanneer ze de andere wedstrijden winnen, ze gewoon kampioen worden. "We hebben nu zes wedstrijden tegen teams die onder ons staan. Ik denk dat we een ploeg hebben, die zijn rug kan rechten. Het is een heel weerbare ploeg. De groep wil graag goed presteren en voor zichzelf de smet weg handballen", zo zei coach Hans van Dijk enkele dagen voor de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Zaterdag revancheerde het team zich op alle fronten voor het spel van de week daarvoor. Met de winst van zaterdag kan het team gewoon naar voren kijken.

ERVARING OPGEDAAN De coach denkt dat het team dit seizoen klaar is om de doelstelling te halen. Vorig seizoen ging het net mis. "Het team heeft steeds meer ervaring opgedaan. We hebben jongens die wat meegemaakt hebben." De kern van het team is dan ook al enkele jaren bij elkaar. Elk seizoen komen en gaan er enkele spelers. Dit seizoen is een heel ervaren keeper er bij gekomen. Alphadeuren Houten speelt nu voor het derde jaar op rij in de eredivisie. "Daardoor ken je elkaar erg goed. We zijn nog steeds scherp. We spreken elkaar nog steeds aan. We gunnen elkaar wat. Ik denk dat we nog steeds een sterk team zijn. Handbal is een teamsport met alleen topspelers ben je er niet. Je moet een uitgebalanceerd team hebben." De coach vertelt dat hij goede talentvolle, dynamische spelers heeft die mentaal sterker geworden zijn. De staf werkt ook aan mentale weerbaarheid met de spelers. "Daar wordt heel veel tijd en energie in gestoken." Ze hebben nog een externe trainer die andere oefenstof inbrengt waardoor niet zo gauw sleur optreedt. "De belastbaarheid moet je op letten. We zorgen fit te zijn. Soms misschien minder trainen om resultaat te krijgen." 

LEKKER IN JE VEL De ploeg traint op tactiek. Dekken, aanvallen, de overschakeling. "Waar je moet staan. Daar trainen we hele veel op." Ook probeert de staf er voor te zorgen dat iedereen lekker in zijn vel zit en zich veilig voelt in de groep. "Je kan jezelf zijn. Dat heeft zijn weerslag in het veld." Dat betekent dat mensen van de staf soms ook een luisterend oor zijn voor de spelers. "We proberen er ook gewoon voor ze te zijn. Dat is het een beetje. Gewoon effe bellen." Bij de training wordt op de intensiteit gelet en ook een stuk ontspanning ingebouwd. Moe en voldaan is het streven en niet te veel doen of overbelasten. "Fit zijn is wel belangrijk." Op wedstrijddagen wordt ook tijd besteed aan de mentale voorbereiding op de wedstrijd.

COACH ALPHADEUREN "Op een gegeven moment voel je de energie en daar werden Anel en ik door gegrepen", vertelt Hans over hoe hij het team voor de eerste keer op een training zag. Hij was gevraagd te komen, omdat er binnen de vereniging de ambitie was om Europa in te gaan. Hans begon als trainer speler en is nu 7 jaar bij handbalvereniging Houten. "Ik voel me geen passant." Hij is tevreden over waar het team nu staat. Hij heeft zelf "een jaar of dertien" eredivisie gespeeld. "Ik was vier of vijf keer topscorer. Spelen blijft toch het leukst."

VERENIGINGSTEAM De vereniging en Alphadeuren Houten zijn nauw met elkaar verbonden. Enkele spelers geven ook trainingen binnen de vereniging. De doelstelling is om spelers uit de eigen jeugd door te laten stromen naar heren 1, het eredivisieteam. Verder is de sfeer bij thuiswedstrijden altijd fantastisch en wordt het team door enthousiaste supporters gesteund, zo vertelt de coach. "Je hoopt dat de hele gemeente het wat meer gaat oppakken. Dat meer mensen komen kijken. Het is een kleine vereniging." Hans is blij met de goed de faciliteiten die handbalhal The Dome biedt. Alphadeuren Houten zamelt ook jaarlijks geld in voor Villa Joep die kinderen met Neuroblastoom helpt. "Ik vind dat belangrijk. Het is belangrijk om mee te krijgen, wat er naast handbal nog meer in de wereld is."

WEDSTRIJDVERSLAG Alphadeuren Houten revancheert zich tegen Hercules Den haag

Zaterdag 24 september 2016THE DOME 19.45 uurRuststand 13-10Eindstand 28-15Scheidsrechters heren Thijssen en Laarhoven

De handballers van Alphadeuren Houten hebben na een prima wedstrijd tegen het Haagse Hercules de verliespartij van vorige week achter zich kunnen laten.Trainer/coach Maarten Roestenburg kan niet beschikken over Mohammed Abdeldayem en Jorik Lommen terwijl Hans van Dijk het moet doen zonder Thomas van Wijk.

In de warme sporthal THE DOME komt Hercules op een 0-2 voorsprong en keeper Harmen Voogt weet een grotere achterstand te voorkomen door een 7-meter te keren en kan Houten op een gelijk stand komen middels treffers van Riemer van Markus en Ilon Willems.Na krap 9 minuten speeltijd en een kleine voorsprong voor Hercules 2-3 neemt Maarten Roestenburg een time-out. Hercules komt door een overtreding in ondertal en Riemer van Markus schiet de 3-3 binnen.De dekking van Houten is effectief, Hercules heeft het lastig maar heeft het geluk aan haar zijde dat de heren scheidsrechters wat moeite lijken te hebben met het toepassen van de (loop)regels.Na een kwartier in de 1e helft is de stand gelijk 5-5 en is het Houten trainer Hans van Dijk die een time-out neemt.Na 20 minuten is het dan eindelijk de gretige thuisploeg dat via Jarn van Gool de 6-5 aantekent en kan Houten de score langzaam maar zeker gaan uitbouwen. Dankzij een ijzerscherpe dekking en onzelfzuchtige aanvallen weet Houten vlak voor rust uit te lopen naar een 13-10 voorsprong.

In de 2e helft is het dan Job Reumer die tot tweemaal toe succes heeft en brengt de stand op 15-11.Bas Ariaansz zet er een break tegenover en dan is het over en uit voor Hercules.Op alle fronten weet Houten de ploeg uit Zuid-Holland af te troeven en na 10 minuten in de 2e helft is de stand 19-12.De scheidsrechters hebben oren en ogen tekort want het spel is razendsnel en aan de cirkel is er wat geharrewar en mag er zowel van de thuis als de uitploeg een speler afkoelen.Stijn Hoefnagels heeft het vuur aan de schenen maar krijgt de scheidsrechters niet op zijn hand en de teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen.Luuk van Engelen krijgt een pass en kan vrijuit aanleggen en scoort de 20-13 en is er weer een onderschepping van Jorick de Bruijn die een machtige partij speelt in de dekking, evenals Bradley van den Broek.Op alle fronten revancheert Houten zich op het vertoonde spel van vorige week en bij een stand van 22-14 na 20 minuten in de 2e helft kan Hans van Dijk Pepijn Teeuwissen speeltijd geven terwijl Harmen Voogt na geweldig keeperswerk zijn rust kan pakken.Pepijn heeft direct een stop en komt zo lekker in de wedstrijd en staat zijn mannetje de laatste 10 minuten van de wedstrijd. Wat een heerlijke invalbeurt!Houten komt dan nog even in ondertal maar Jarn van Gool tekent de 24-15 aan en Hans van Dijk brengt na een time-out de youngsters Rowan Hilbers en Stefan Casteleijn en middels uitgespeelde aanvallen en een mooie break-out weten ook zij te scoren en sluit Alphadeuren Houten de wedstrijd af met een duidelijke winst 28-15.Aanstaande donderdag 29 september speelt Alphadeuren Houten wederom thuis tegen het Rotterdamse HARO terwijl zaterdag 1 oktober de uitwedstrijd tegen BEVO2 in Panningen op het programma staat.Genoeg eredivisie handbal op het programma en de moeite waard om de heren te volgen!

Scores:Riemer van Markus 6Jarn van Gool 5Job Reumer 4Bas Ariaansz 4Ilon Willems 3Rowan Hilbers 2Jorick de Bruijn Luuk van Engelen Stijn Hoefnagels en Stefan Casteleijn allen 1