• Duim en vingers tegen elkaar: het universele duikteken voor "alles is oké".

    Hi-Dive

AH Sportactie: duiken of badminton?

Sportpunt schrijft sport

HOUTEN Misschien heeft u er ook een gekregen tijdens het boodschappen doen bij Albert Heijn afgelopen september: zo'n kleurrijk boekje met allerlei activiteiten bij 35 verschillende sportaanbieders. Iedereen kon - met voldoende zegels - gratis meedoen met een sport- of beweegactiviteit van de AH Sportactie. Veel sportverenigingen hebben leden overgehouden aan deze sportactie. In het hele land is gemiddeld één op de vier deelnemers lid geworden. Sportpunt Houten inventariseert de ervaringen bij een aantal Houtense sportaanbieders:

DUIKEN EN AQUAFIT Bij duikvereniging Hi-Dive konden kinderen en volwassenen snorkelen en duiken. "Wij vonden het opvallend dat vrij veel ouders met hun kinderen kwamen meedoen. Iedereen was erg positief", vertelt voorzitter Detlef Geerlings. Ook bij Kids Lodge konden ouders en kinderen samen deelnemen, bijvoorbeeld aan het ouder-kind zwemmen. Daarnaast konden peuters gymmen, kleuters voetballen en volwassenen meedoen met Aquafit. Bram Vergouw van Kids Lodge: "Aquafit voor volwassenen was veruit het populairst. We zijn nu zelfs twee nieuwe Aquafit-groepen gestart."

PILOT IN 2016] Sportpunt Houten en de sportverenigingen in de gemeente Houten waren al in 2016 betrokken bij de pilot van de sportactie van NOC*NSF in samenwerking met Albert Heijn in de regio Utrecht. "Vorig jaar was de deelname in de gemeente Houten al erg hoog. Qua deelnemende sportaanbieders stond Houten op de tweede plaats na de stad Utrecht", vertelt collega José van Laarhoven. "Ik ben blij dat dit jaar nog meer sportaanbieders mee hebben gedaan."

BASKETBALL'SCOOL Basketballclub Woodpeckers nam wel deel aan de Sportactie, maar vindt de meerwaarde niet erg hoog ten opzichte van andere activiteiten. "Wij bieden bijvoorbeeld altijd al de mogelijkheid om een keer gratis mee te doen met Basketball'sCool voor jongens en meiden. Dit is een 'vrije inloop'-training, waaraan iemand met een strippenkaart zo vaak kan meedoen als hij/zij dat wil", vertelt Jeroen de Wildt. " Verder kunnen kinderen bij ons laagdrempelig kennismaken met basketball via de JeugdSportPas van Sportpunt Houten. Dat vinden wij meer dan genoeg."

KICKBOKSEN EN BADMINTON Sportschool Jellema kreeg door deelname aan de AH-sportactie ook vragen van mensen die niet genoeg zegels hadden gespaard. Omdat de eerste proefles sowieso gratis is, konden deze mensen gewoon komen. Bij badmintonvereniging Houten konden kinderen en volwassenen kiezen tussen vrij spelen en trainen. "Dit waren bestaande groepen waarbij extra sporters welkom zijn. Het zat nooit helemaal vol, maar we hebben er in ieder geval wel een paar leden aan overgehouden," vertelt Mick Zwart enthousiast.

Bij Sportpunt Houten kwamen ook geluiden binnen over zaken die een volgende keer beter zouden kunnen: zo was de website niet altijd even toegankelijk en begreep niet iedereen dat de actie ook bedoeld was voor volwassenen. José: "NOC*NSF gaat deze actie zeker volgend jaar herhalen. Dus… nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Duim en vingers tegen elkaar: het universele duikteken voor "alles is oké".