• Marlous Vermeulen is trots dat ze de marathon heeft uitgelopen.

    Richard Thoolen
  • Alle Kika-runners voor de skyline van New York met in het midden Marlous.

    Richard Thoolen

Afzien voor het goede doel

HOUTEN Marlous is werkzaam op basisschool De Stek waar zij les geeft aan groep 8. Marlous is erg begaan met kinderen en is zich bewust van de impact die het heeft als een kind een ernstige ziekte heeft zoals kanker. Marlous: "Ik voel me gezegend met twee gezonde kinderen, Mees van 6 en Noud van 3 jaar oud.  Ik besef dat als je kind ziek is dat je dan wilt dat het beter wordt, dat het de beste medicijnen en verzorging krijgt.  Ieder jaar krijgen meer dan 500 kinderen kanker. Om hen zo goed mogelijk te helpen, en voor onderzoek, is veel geld nodig. Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) zet zich daar voor in. Ik draag Kika een warm hart toe en wil hen helpen waar ik kan."

Richard Thoolen

MOEILIJKE BESLISSING Begin 2017 organiseerde Marlous een sponsorloop voor Kika met basisschool De Stek waar alle 550 kinderen aan meededen. Er werd toen meer dan 15.000 euro opgehaald. Marlous werd gevraagd om mee te doen aan de New York Marathon voor Kika. Marlous: "Ik moest daar wel goed over nadenken. Naast het werk op school was ik samen met twee collega's een eigen bedrijf begonnen, De Juffies, voor  het geven van bijles en training aan basisschoolkinderen in IJsselstein en Houten. Het was al best moeilijk om een goede balans te vinden tussen school, gezin, De Juffies en hardlopen. Zo'n marathon vraagt best wel veel van je."

De twijfel van Marlous is goed te begrijpen als je haar hardloopcarrière in ogenschouw neemt. Vier jaar geleden was Marlous zoals ze het zelf noemt nog a sportief. Marlous: "Ik ben begonnen met een paar honderd meter hardlopen. Dat ging me vrij goed af en ik bouwde dat verder uit. Ik werd lid van hardloopgroep REactive en ging deelnemen aan wedstrijden. Ik werd steeds beter." Marlous ging meer trainen en vond in haar collega van groep 7, Jasper Budekke, een enthousiast en stimulerend loopmaatje. Marlous besloot met steun van man Sjoerd om mee te gaan doen aan de marathon. Zij schreef zich samen met vriend Hennie Brons in als Team H&M. Tezamen met nog 64 andere Kika-marathon lopers werd een sponsor bedrag opgehaald van meer dan 660.000,- euro.

NEW YORK Marlous reisde een paar dagen eerder af naar New York. Marlous: "Het is altijd een droom van me om deze wereldstad te bezoeken. Heel indrukwekkend. Dan breekt het moment aan dat Marlous van start mag gaan. "Marlous: "Wat een ervaring! Je rent met meer dan 50.000 mensen door de straten van New York en overal word je toegejuicht door enthousiaste mensen. Er staan letterlijk miljoenen mensen langs de kant te klappen en aan te moedigen. Ze riepen dan naar me: 'Marloussy... You're great!' dat gaf echt een kick. Tijdens het lopen keek ik goed om me heen, zoveel was er te zien. New York is een fantastische stad!" Het lopen ging de eerste 35 kilometer prima, maar toen kwam de man met de hamer. Marlous: "De route is niet vlak maar gaat over heuvels van enkele honderd meters hoog. Je moet dus klimmen en dalen wat een andere belasting geeft. Ik voelde dat mijn spieren aan het verzuren waren en mijn bovenbenen en heupen gingen pijn doen. Het werd echt heel zwaar. Ik had als tip van mijn trainer bij REactive gekregen om af en toe achter uit te gaan lopen, wat een andere belasting geeft, maar dat hielp maar een beetje. Het werd echt afzien. Opgeven of gaan wandelen was voor mij geen optie. Ik verbeet mijn pijn en ging puur op wilskracht door met hardlopen. Dan na veertig kilometer zie je in de verte de finish opdoemen in Central Park en juichen honderdduizenden mensen je toe. Dat geeft hernieuwde energie en kracht om door te gaan. Nadat ik de finish gepasseerd was kwamen de tranen, van inspanning en van geluk. Ik was blij en trots op wat ik gepresteerd had."

 

VRAGEN Terug in de klas waren de kinderen ook trots. Ze hadden hun juf via livestream gevolgd en wilden van alles weten. Hoe ver is een marathon nu eigenlijk? Wat is een jetlag? Wat eten ze daar? Ook mochten ze allemaal even de medaille omdoen, het toonbeeld van deze menslievende prestatie. Wellicht inspireert het hen om ooit eens iets soortgelijks te gaan doen.