• Van Santen bij zijn prijzenkast met bijzondere trofeeën. In zijn hand de gouden benen die hij van vrouw Corry heeft gekregen.

    Richard Thoolen

13e keer Loop door Houten

HOUTEN Johan van Santen noemt zichzelf een veelloper. Op 5 mei voltooide hij met de 5 kilometer Oranjeloop te Nunspeet zijn 4000ste run. Tot dit aantal behoort ook 12 keer de Loop door Houten waar hij 14 juni voor de 13e keer aan de start hoopt te verschijnen.

BEGIN Van Santen is nu 66 en in 1977 op 24-jarige leeftijd begonnen met hardlopen. Als eerste volbracht hij de Dragonderloop te Veenendaal. Van Santen: ,,Ik weet het nog goed. Het gaf me een goed gevoel en ik had direct de smaak te pakken. Ik vond het leuk om zo vaak te gaan lopen als ik kon en zocht in heel Nederland, en soms ook daarbuiten, naar geschikte evenementen. Zo heb ik in Houten naast de Loop door Houten meermaals meegedaan met de Vlinderloop, de Recreatieloop 't Rond en Rondje Houten." Van Santen weet uit zijn hoofd niet meer precies wanneer dat was, maar dat kan hij zo opzoeken. Sinds de allereerste run tekent hij iedere deelname op in een dossier dat inmiddels uit meerdere mappen bestaat: volgnummer, datum, plaats, naam van de run, startnummer en gelopen tijd staan keurig genoteerd.

GOUDEN BENEN Van Santen: ,,Ik ben leraar geweest op het basisonderwijs, dus mooi tussen de lijntjes schrijven kan ik wel. En zodoende wist ik dus ook precies wanneer het mijn 4000ste loop zou worden. Mijn vrouw had tot mijn grote verrassing een trofeetje laten maken van twee gouden benen die ze me na de finish gaf. Erg leuk. Mijn vrouw Corry is zelf ook een veelloper dus ze begrijpt wel waar mijn passie vandaan komt."

LOOP DOOR HOUTEN ,,De Loop door Houten is alsmaar beter en gezelliger geworden. Ik herinner me nog de eerste keer waar we 15 kilometer aflegden door rondjes te rennen op een parkeerterrein naast het zwembad. Daarna werd het steeds beter georganiseerd. Het is ook bijna altijd met mooi weer, op één keer na: toen vloog ik met massagetent en al de lucht in. De eerste jaren deed ik altijd mee aan de 10 kilometer, maar in 2013 ben ik overgegaan op de 5 kilometer. Helaas bleek dat voor mij het hoogst haalbare nadat ik getroffen werd door spierreuma. Daar wordt ik helemaal stijf van. Ik heb er nog altijd last van waardoor mijn tijden achteruit gehold zijn. Ik wilde overigens meedoen aan alle edities van de Loop door Houten, maar moest 2 maal verstek laten gaan. In 2014 werd de loop dacht ik verplaatst naar de zaterdag vanwege voetbal en in 2015 kon ik er niet aan meedoen vanwege vakantie of ziekte, dat weet ik niet meer precies.

BIJZONDERHEDEN ,,Ik heb nooit getraind en loop louter voor de gezelligheid. Ik verschijn koud aan de start. Ik zeg wel eens: ik loop de eerste 2 kilometer in en de laatste 2 kilometer uit." Van Santen heeft meer dan 4000 keer meegedaan aan een run en evenzovele prijzen en herinneringen verkregen. Van Santen: ,,Het werden er zo veel dat ik onlangs besloot om het merendeel weg te doen. Alle vaantjes gingen de container in, T-shirts gingen naar het Groningse daklozenproject en standaards en medailles heb ik cadeau gedaan aan SV Friesland. Met nieuwe plaatjes kunnen ze die hergebruiken. Het deed me wel zeer om alles weg te doen, maar het kon niet anders: het was allemaal veel te veel geworden. Ik heb alleen bijzondere trofeeën gehouden en die bewaar ik in drie prijzenkasten. Bij iedere trofee heb ik nu een bijzonder verhaal, en ik kan daar wel uren aan één stuk over vertellen."