Zo creëer jij een ruimtelijk gevoel in huis

14-01-2020, 13:10 |Van onze partner

Heb je het gevoel dat je woning net iets te klein is en zou je wel wat meer ruimte willen creëren? Dan is het niet meteen nodig om een aanbouw te laten plaatsen, want er zijn andere manieren om voor een ruimtelijk gevoel te zorgen. Met deze tips voelt jouw woning altijd heerlijk luxe en ruim aan.

Plaats een dakkapel
Heeft je slaapkamer een schuin dak? Dan voelt de ruimte al snel klein en beklemmend aan. Je voorkomt dit probleem door een dakkapel te plaatsen. Hiermee breek je een deel van het dak open en zorg je meteen voor meer leefruimte. De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van de materialen die je gebruikt. Zo is een model van kunststof goedkoper dan een houten dakkapel. Wat de kosten ook zijn: achteraf geniet je van een extra ruime slaapkamer met genoeg plek voor een bureau, zithoek of inloopkast.

Laat ruimtes in elkaar overlopen
Een klein huis oogt meteen ruimtelijker wanneer je alle losse kamers met elkaar verbindt. Wil je dit meteen goed aanpakken? Laat dan de muren tussen verschillende ruimtes (gedeeltelijk) slopen. Heb je geen tijd of geld voor een verbouwing? Dan loont het ook om de deuren te verwijderen, zodat iedere kamer moeiteloos in de andere overloopt. Zorg ervoor dat iedere ruimte dezelfde vloer heeft om dit effect nog zichtbaarder te maken.

Houd het licht
Het is algemeen bekend dat lichte kleuren licht reflecteren, terwijl donkere kleuren licht absorberen. Hierdoor oogt een donkere ruimte vaak kleiner dan een kamer vol met lichte tinten. Geef je muren dus een subtiel kleurtje en houd ook je meubilair licht. Wil je toch voor wat extra warmte zorgen? Dan breng je wat donkere kleuren in huis met behulp van accessoires. Deze kleuren maken je huis knus, terwijl je niet inlevert op het ruimtelijke gevoel.

Maak je ramen echte blikvangers
In een kleine woning is het ontzettend belangrijk om een connectie te maken tussen binnen- en buitenshuis. Heb je een leuk tuintje of een knus balkon? Maak deze dan onderdeel van je woning met behulp van grote ramen. Des te groter, des te beter. Zo lijkt het net alsof je huis een kleine uitbouw heeft en geniet je altijd van een prachtig groen uitzicht. Je accentueert dit door je ramen in blikvangers te veranderen. Geef de kozijnen een hippe kleur, zoals zwart, grijs of blauw.