Waarom het beter is om over te stappen op groene energie

01-10-2019, 13:40 |Van onze partner

Het is lekker weer en je besluit om te zonnen en lekker uit te waaien op het strand. Dit is natuurlijk heerlijk, maar wist je dat de zon en wind duurzame energiebronnen zijn? Dit zijn namelijk onuitputtelijke energiebronnen die in tegenstelling tot de traditionele energiebronnen niet opraken en er dus altijd zijn. Naast dat de traditionele energiebronnen na veel gebruik opraken, zijn ze ook schadelijk voor het milieu. Lees in dit artikel waarom het essentieel is om over te stappen op groene energie.
 

Met groene energie beschermen we de aarde
Door fossiele brandstoffen te gebruiken, stoten we veel CO2 uit en dit heeft een grote impact op de opwarming van de aarde. Om ervoor te zorgen dat de verwarming van de aarde niet verergert, is het essentieel om over te stappen op groene energie. De CO2 uitstoot bij het opwekken van groene energie ligt namelijk veel lager. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen en windmolens, hiermee gebruiken we de eerder genoemde onuitputtelijke energiebronnen om CO2 vrij energie op te wekken. Hoe meer mensen gebruik maken van groene energie, des te minder CO2 we uitstoten en hiermee vertragen we de opwarming van de aarde. Zo zorgen we ervoor dat wij, maar ook de generaties na ons, nog genieten van alles wat de aarde te bieden heeft.

Bespaar met groene energie
Naast dat groene energie duurzaam is en daarmee ook beter voor het milieu, bespaar je op de lange termijn ook geld. Door over te stappen bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen op je dak om zo je eigen groene stroom op te wekken. Naast zonnepanelen, is het ook interessant om een zonneboiler te kopen en hiermee water in huis te verwarmen. Wat de kosten van zonnepanelen en een zonneboiler zijn in jouw geval, is onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden en in hoeverre je zelfvoorzienend je wil zijn.

Groene energie is voor iedereen toegankelijk 
Er is altijd zon en wind aanwezig op aarde. Ook wanneer het bewolkt is, bereikt zonlicht de aarde en is het dus mogelijk om groene energie op te wekken. Dit doe je door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Hiervoor is wel een investering voor nodig. Als dat in jouw geval lastig is, is het mogelijk om op een andere manier gebruik te maken van groene energie. Bijvoorbeeld door voor een energiebedrijf te kiezen die teveel opgewekte energie van huishoudens terugkoopt. Deze bedrijven leveren de teruggekochte groene energie weer door aan huishoudens die het niet zelf opwekken, maar wel de keuze maken voor groene stroom.