Besparen op je vaste lasten: 4 tips

29-01-2020, 09:58 |Van onze partner

Het leven is duur en het wordt er niet goedkoper op. Gasprijzen stijgen, de btw voor levensmiddelen is omhoog gegaan en woninghuurprijzen worden volop geïndexeerd zonder dat salarissen navenant stijgen. Met al onze vaste lasten blijft er steeds minder over om te sparen of vrij te besteden. Daarom kan het nooit kwaad om eens te overwegen wat je kunt doen om te besparen op die vaste lasten. Wij geven je alvast 4 tips.

Bespaar op gas, water en elektra
Gas, water en elektriciteit zijn vaste lasten die je niet zomaar kunt wegbezuinigen, tenzij je bereid bent te investeren in zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. Maar je kunt de hoogte ervan wel beïnvloeden. In eerste instantie doe je dat door bewuster te zijn van je verbruik. Korter douchen, korter en misschien ook minder vaak het toilet doorspoelen, de wasmachine of afwasmachine enkel laten draaien als hij vol zit zijn allemaal manieren om te besparen op je waterverbruik. Je kunt helaas niet kiezen tussen verschillende leveranciers hiervan, dus op de tarieven die je betaalt heb je geen invloed. Op gasverbruik kun je besparen door minder warm water te verbruiken en niet te snel de verwarming omhoog te zetten. Trek bijvoorbeeld eens een extra trui aan om het warmer te krijgen wanneer je het koud vindt in huis. Op stroomverbruik kun je besparen door apparaten en lampen uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Daarnaast kun je bij gas en elektriciteit wel je tarieven beïnvloeden door voor de aanbieder met de goedkoopste energie te gaan. Welke aanbieder dat is kun je zien bij het online energie vergelijken.

Check je verzekeringen
Zijn jouw verzekeraars nog de gunstigste aanbieders voor jou, en heb je alle verzekeringen nog nodig? Misschien heb je een doorlopende reisverzekering met werelddekking, maar geen plannen om buiten Europa op reis te gaan. Dan betaal je onnodig teveel. Heb je een brommer in de schuur staan die je verzekerd hebt maar nooit gebruikt? Overweeg dan nog eens of dat wel de moeite waard is. Kijk ook eens of andere aanbieders van bijvoorbeeld autoverzekeringen, inboedelverzekeringen en zorgverzekeringen gunstigere aanbiedingen hebben dan je huidige verzekeringen. Een overstap is snel gemaakt.

Pak eerder de fiets
Pak voor kleine afstanden niet de auto of het openbaar vervoer, maar ga lopend of pak de fiets. Natuurlijk is het comfortabel om de auto te pakken, maar juist op korte afstanden verbruikt hij relatief veel brandstof. Dit komt omdat je vaak moet afremmen en opnieuw optrekken. De fiets is gratis en de benenwagen ook, en het is nog goed voor je ook om in beweging te komen.

Ga voor de aanbiedingen
Eten en drinken wegbezuinigen is geen optie natuurlijk, maar er zijn wel degelijk manieren om erop te besparen. In de eerste plaats doe je dat door niet meer klaar te maken dan er verbruikt wordt, en als je toch wat overhoudt, dit dan te bewaren om later te gebruiken. Goedkoper inkopen doe je door niet te gaan voor A-merken, maar ook door gebruik te maken van de aanbiedingen. Stem je weekmenu niet af op waar je het meest zin in hebt, maar op wat er in de aanbieding is. Zo ben je goedkoper uit. Let ook goed op houdbaarheidsdata, zodat je zo min mogelijk ongebruikt weg hoeft te gooien.