• Martin Monkel

Nederlandse Munt verhuist naar Houten

HOUTEN De Koninklijke Nederlandse Munt gaat met haar vestiging verhuizen van Utrecht naar Houten. Dat verklaarde vandaag algemeen directeur, de heer Vincent van Hecke. ,,Met de gemeente Houten was er gelijk een klik hetgeen het proces heeft bespoedigd." De gemeente heeft recent het schetsontwerp voor het nieuwe gebouw op het Werklandschap 'De Meerpaal' vastgesteld. ,,Daarmee wordt een Utrechtse vestiging behouden voor de regio'', aldus wethouder Geerdes.

HISTORIE De Koninklijke Nederlandse Munt is sinds 1567 gevestigd in het monumentale Muntgebouw aan de Muntkade in Utrecht. De indrukwekkende gevels zijn toonaangevend voor het aanzien van het gebouw. De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van de Nederlandse euromunten. Het bedrijf behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en producten voor verzamelaars.
Tussen medio 2005 en begin 2007 is het pand aan de Muntkade gerenoveerd en werd het mogelijk om het Geldmuseum en de muntproductie in één gebouw onder te brengen. Eind oktober 2013 sloot dit museum zijn deuren vanwege de stopzetting van de subsidie door het Rijk.

NIEUWBOUW ,,De nieuwbouw kent een bijzondere architectuur'', vertelt Hecke. ,,De gevels krijgen een goudkleurige uitstraling, vergelijkbaar met de kleur van het Nederlandse twee euro muntstuk''. Op 'De Meerpaal' is een stuk grond beschikbaar dat volledig omringt is door water, een soort slotgracht. Dit levert een bijdrage aan de beveiliging van het bedrijf, waar in de huidige situatie jaarlijks  ongeveer 500 miljoen munten worden geslagen. De bedoeling is dat dit in de nieuwe vestiging van ca. 10.000 m2 wordt verdubbeld. Bij de realisatie wordt ook de duurzaamheid niet vergeten. Het streven is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn op energiegebied.
Het gebouw krijgt ook een mooie entree met representatieve ruimte voor bijzondere 'munt' aangelegenheden. Dat trekt dan bijzonder publiek, waarbij Houten op de kaart staat!