• Werk aan de Waalse Wetering leent zich uitstekend voor een muzikaal sprookje inclusief zwaardvechten.

    Tanja Vlieger
  • Het Prinsensprookje is voor iedereen vanaf 5 jaar.

    Diederick Bulstra

Zwaardvechten in Het Prinsensprookje (5+) op het Werk aan de Waalse Wetering

TULL EN 'T WAAL Kom kijken naar prins Harrie, die op zoek is naar de liefde van zijn leven. Harrie's moeder wil dat hij met Rosa trouwt, maar Rosa stinkt en houdt van meisjesdingen. Dit muzikale sprookje van ongeveer 30 minuten is te zien op vrijdag 19 juli om 19:00 uur op het Werk aan de Waalse Wetering. De ideale start van de zomervakantie voor het hele gezin!

Tanja Vlieger

ONTSTAAN Het Prinsensprookje is een muzikale theatervoorstelling van Dear T, gespeeld door Tim Schouten en Joshua Albano. Tim, 24 jaar geleden geboren in Mijdrecht, nu woonachtig in Utrecht, speelt prins Harrie. Alle andere zeven rollen worden gespeeld door Joshua, ook 24 jaar oud, geboren en getogen in Doetinchem, maar nu woonachtig in Rotterdam. Ze kennen elkaar van de HKU Acteursopleiding, waar ze allebei in 2018 aan afstudeerden. Sterker nog, ze zaten vijf jaar geleden allebei in dezelfde auditieronde. Tim: ,,Daar moesten we toch iets met een kasteel doen?" Joshua: ,,En moesten we geen homopaar spelen?" Misschien is daar dus het zaadje voor deze voorstelling al wel geplant. In 2018 speelden ze een eerste versie van Het Prinsensprookje op het Cafe Theater Festival in Utrecht. Maar daarna hebben ze schrijfster Caro Goldenbelt erbij gevraagd om het stuk naar een hoger plan te tillen. Tim: ,,Caro heeft een compleet nieuwe tekst geschreven gebaseerd op het oorspronkelijke idee. Het stuk is nu veel poëtischer geworden. Dat spreekt denk ik het volwassen publiek wel aan."

ZETTEN Ze hebben druk gerepeteerd op het Werk aan de Waalse Wetering. Althans, op de dagen dat Caro erbij was om aan de teksten te schaven, moesten ze toch uitwijken naar een andere locatie. Het gras op het Werk was net gemaaid en Caro had ontzettend last van hooikoorts! Tenslotte hebben ze nog een creatieve expert bij het project gevraagd: Tom Jaspers doet de eindregie. Vooral in de laatste week, de montageweek, waarin het stuk nog gezet gaat worden, zal Tom zijn blik op het geheel werpen. Tim: ,,We weten nog niet hoeveel mensen er komen. Als dat er minder dan 70 zijn, dan kunnen we boven op het fort gaan staan, en in de deuropening spelen." Als er meer mensen zullen zijn, dan is de grote binnenplaats beneden veel geschikter. Joshua: ,,We kunnen de deuren gebruiken voor een opkomst ofzo." Dat gaan ze dus in de montageweek bepalen. Tim: ,,Dan zijn we fulltime op het fort. We slapen ook dichtbij, in Tull en 't Waal." 

STEMMEN Hoe doet Joshua dat, zeven verschillende rollen spelen? Van boswachter tot Rosa en van moeder tot verteller? Joshua: ,,Bijna alles doe ik met mijn stem. Elk personage heeft een eigen manier van praten." Tim: ,,Natuurlijk kun je een verkleedkist gebruiken, maar dat wou ik liever niet. Kinderen hebben dat ook niet nodig om het te begrijpen." Joshua: ,,Bovendien sta ik steeds op een andere plek als ik een ander personage ben. En dat doen we heel consequent." 

ZOEKTOCHT NAAR LIEFDE De voorstelling is dus voor iedereen van 5 jaar en ouder. De kinderen kunnen actief meedoen met het aanmoedigen tijdens het zwaardgevecht, als bode een brief bezorgen en meezingen met de liedjes. Maar het is zeker niet alléén voor kinderen. Tim: ,,Het is juist leuk voor volwassenen en kinderen samen. Vaak is het voor ouders echt een eyeopener om te zien hoe makkelijk kinderen meegaan in een onderwerp, en het bijvoorbeeld helemaal niet vreemd vinden dat twee jongens verliefd zijn op elkaar." 
In Het Prinsensprookje vindt prins Harrie de liefde bij zijn beste vriend. Tim: ,,We willen met dit stuk laten zien dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is. Het is daarom niet het onderwerp van het stuk, het is gewoon een gegeven. Waar we de aandacht op leggen is dat de prins op zoek is naar liefde, en of hij die nu bij een meisje of een jongen vindt, dat doet er niet toe." Tim voelt heel sterk een persoonlijke motivatie om deze voorstelling te maken: ,,Uit de kast komen kostte mij de nodige moeite, omdat ik op school, in mijn familie en om mij heen als kind überhaupt nooit in aanraking kwam met homoseksualiteit als iets normaals. Om zelf homoseksualiteit dan wel als normaal te beschouwen is knap lastig." Met deze voorstelling hoopt Tim dus dat hij de nieuwe generatie wat leed kan besparen. 

WERKEN VOOR JEUGD Tim, die trouwens al 8 seizoenen in het testteam van het programma Checkpoint zit, maakt graag theater voor jeugd. ,,Kinderen oordelen minder snel en kijken meer op gevoel dan met hun verstand." Joshua heeft de laatste tijd een aantal rollen gespeeld in familiefilms en jeugdseries. Hij speelt bijvoorbeeld in De Eindmusical die nu op Zapp te zien is, of de film Een brief voor Sinterklaas, die dit najaar uit komt. ,,Maar daar heb je geen publiek bij de opnames. Jeugdtheater is wat dat betreft leuker omdat je de reactie van het publiek meteen meekrijgt." 

TOURNEE Het Prinsensprookje is niet een eenmalig iets op het fort, maar gaat nog aan een reis langs verschillende festivals beginnen. Speciaal voor deze voorstelling heeft Tim een stichting opgericht: Dear T, zijn artiestennaam. Dat was nodig om subsidie aan te vragen voor het project. Tim: ,,En helemaal nu we ook subsidie hebben gekregen, voel ik me extra verantwoordelijk om deze voorstelling aan iedereen te laten zien. Jong en oud, in alle lagen van de bevolking." De voorstelling is na 19 juli te zien op de KinderParade in Utrecht en Amsterdam, op het Leidsche Rijn Festival, en er zijn nog wat lijntjes uitgegooid. Joshua: ,,En ik wil vanaf september scholen in Utrecht gaan benaderen, om te kijken of we het stuk voor hen kunnen spelen."

 GRAAG RESERVEREN Maar nu dus eerst op het Werk aan de Waalse Wetering, één van de forten van de Stelling van Honswijk. Het ligt tegenover het Waalse Bos in Tull en 't Waal. Tot voor kort gebeurde er niet veel, maar sinds dit seizoen zijn er kleinschalige zondagmiddag concerten, geitenactiviteiten met de bokken van de Bokkenpiloot, en creatieve projecten zoals deze.
Alle kinderen van groep 3 t/m groep 8 van de St. Michielschool in Schalkwijk zien de voorstelling al in schoolverband op woensdag 17 juli. Op vrijdagavond 19 juli om 19 uur is Het Prinsensprookje te bezoeken voor iedereen vanaf 5 jaar. Kom met je hele familie! De voorstelling is gratis, na afloop mag je een vrijwillige bijdrage geven. Reserveren is wel handig, dat kan via www.dear-t.nl.