• Alle namen worden door Marijke (rechts) afgevinkt. Compleet? Vertrekken maar!

    Tanja Vlieger

Zonder zorgen een dagje uit

HOUTEN/NIEUWEGEIN Op zaterdag 4 mei vertrokken er 26 gezinnen uit Houten in alle vroegte in een grote dubbeldekker naar Attractiepark Slagharen. De dag werd georganiseerd door de Nieuwegeinse Stichting Dag Zonder Zorgen.

door Tanja Vlieger

COMPLEET VERZORGD Drie jaar geleden is ondernemer Rick de Jong (die jarenlang in Houten woonde) begonnen met de stichting vanuit de ambitie iets terug te willen doen voor de maatschappij. Eén op de acht kinderen groeit op in armoede. In gezinnen, ook bij jou in de buurt, is er soms geen geld of gelegenheid om onbezorgd een dagje eropuit te gaan. Vandaar het idee om gezinnen die het niet zo breed hebben, een dagje uit te gunnen, compleet verzorgd, zonder zorgen. Om een herinnering op te bouwen die ze hun leven niet zullen vergeten.
Het aantal gezinnen dat jaarlijks mee mag, groeit exponentieel. Wat in het klein begon in Nieuwegein, beslaat inmiddels ook al IJsselstein en Houten. In totaal gaan er op deze vierde editie 450 mensen uit de drie gemeenten mee. Voor het selecteren van gezinnen uit Houten heeft Stichting Dag Zonder Zorgen contact gezocht met Buurtgezinnen.nl.

BUURTGEZINNEN.NL Marijke van Tiggelen is de coördinator van Buurtgezinnen.nl in Houten. Deze manier van preventieve jeugdzorg wordt nu zo'n twee jaar in Houten aangeboden, maar is nog relatief onbekend. ,,Er hangen wel posters op alle scholen, maar veel mensen kennen het toch niet." Marijke koppelt vraag- en steungezinnen aan elkaar, en dat is maatwerk. Soms is er gewoon een paar uurtjes opvang nodig voor een kind, zodat een alleenstaande moeder kan werken of even adempauze heeft. Soms mist een kind een netwerk van leeftijdsgenootjes. Of een puber heeft af en toe een rustige plek nodig om huiswerk te maken, omdat het thuis te rumoerig is. De vraag kan van alles zijn, groot of klein. Bovendien kan een steungezin aangeven hoe veel –of weinig- tijd het kan investeren. Als je maar een veilige, stabiele basis kan bieden voor het kind. Ook mensen zonder kinderen, of waarvan de kinderen al het huis uit zijn, kunnen zich aanmelden.

ONDERSTEUNING Bij Buurtgezinnen.nl draait het niet per se om gezinnen met een kleine portemonnee. Vaak zijn de middelen er wel, maar is de aandacht er niet. Of is er iets aan de hand op het gebied van gezondheid. Buurtgezinnen.nl werkt samen met Centrum voor Jeugd en Gezin en met het Sociaal Team in Houten. Steungezinnen die aan de slag gaan met vraaggezinnen, worden waar mogelijk geholpen en begeleid.

DAGJE UIT Het kostte Marijke weinig moeite om de dubbeldekker te vullen. 18 buurtgezinnen uit de hele gemeente gaan mee naar Slagharen, plus nog eens 8 gezinnen die ze vond door rond te vragen in haar netwerk. Het mooie van zo'n dag, is dat het bijdraagt aan de sociale cohesie in een gemeente. Mensen leren elkaar kennen, en gaan later nog eens bij elkaar op de koffie. Maar het belangrijkste volgens Rick de Jong van Stichting Dag Zonder Zorgen is de ervaring van het gezin zelf. Dat het gezin een fijne dag met elkaar beleeft, en er een goede herinnering aan overhoudt waar ze nog heel lang op kunnen teren.