• Ans, Ton, Marijke en Siny beleefden veel plezier aan het pizza bakken.

    Richard Thoolen

Zomerschool bakt ze bruin

HOUTEN Woensdag vond de 11e activiteit van de Senioren Zomerschoolplaats: Proeverij van Italiaanse producten en pizza bakken. 23 mannen en vrouwen genoten van een culinaire en creatieve middag.

Richard Thoolen

BEKENDHEID Organisatoren Tineke Rossel en Ingrid Ahlrichs zijn blij met de grote belangstelling. Rossel: ,,We vinden het leuk dat steeds meer mensen de Senioren Zomerschool ontdekken en komen genieten van ons aanbod. Voor veel activiteiten schrijven zich meer mensen in dan het organisatorisch haalbare maximum. Dan proberen we de activiteit meermaals in te plannen zodat iedereen kan deelnemen. Ook deze proeverij valt goed in de smaak waardoor we hem volgende week nogmaals zullen organiseren."

LANDRUCCI De activiteit vond plaats bij Landrucci te Werkhoven waar tussen weilanden en boomgaarden een authentiek stukje Italië is gecreëerd. Eigenaar Tonko van der Hoeven heette een ieder welkom met een aperitief naar keuze en een borrelplateau vol Italiaanse lekkernijen waaronder een schapenkaasje, een koeienkaasje en drie soorten salami. Van der Hoeven: ,,Ik haal of importeer de producten rechtstreeks vanuit Italië en zij voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Samen met mijn Siciliaanse vriendin Concettina wordt hier Italiaanse gastvrijheid geboden in een rustieke omgeving."

GERANIUMS Liesbeth Ankersmit (77) was deelneemster en genoot met volle teugen. ,,Ik ben afhankelijk van mijn rolstoel en kan daardoor niet met alle activiteiten meedoen. Maar gelukkig kon de regiotaxi me hier naar toe brengen en die haalt me straks ook weer op. Echt genieten zo hier op dit terras van de gezelligheid en de lekkere hapjes." Ankersmit geeft blijk over gevoel voor humor te beschikken wanneer ze aanvult: ,,Dit is wel de eerste activiteit waar ik áchter de geraniums wordt gezet in plaats van daar vandaan wordt gehaald." Op de tafel staat de karakteristieke plant in volle bloei te wuiven in de wind.

PIZZA BAKKEN De deelnemers gingen vervolgens in groepjes van 8 personen pizza's maken. Van der Hoeven had alle ingrediënten klaar gelegd. Men begon met het pletten en uitrollen van een bolletje deeg. Het bleek best moeilijk om een mooie ronde pizzabodem te maken. De meesten kwamen uit op een lang gerekte ovaal, maar een hartvormige en zelfs een vierkante bodem werden ook moeiteloos geproduceerd. Daarna werd de bodem ingesmeerd met tomatenpuree en kon men naar eigen inzicht gaan beleggen. Het was een creatief proces waardoor iedere pizza er anders uit kwam te zien.

SMULLEN MAAR Ans was er in geslaagd om haar pizza als gezicht vorm te geven met twee bolletjes mozzarella als de ogen en een plak ham als mond. Het later in stukken snijden van de pizza kreeg wel iets lugubers, maar de smaak was er niet minder om. Omdat men democratisch had besloten zijn/haar pizza te delen met de andere deelnemers waarschuwde Ton de mensen dat zijn pizza alleen genuttigd kon worden door mensen met goed werkende nieren. Ton had niet zuinig gedaan met ansjovis en kruidige salami. Zijn advies was ook om er veel bij te drinken. Dat was vanwege het prachtige weer toch al geen overbodig advies.