• Kinga Bán

    website Kinga Bán

Zangeres Kinga Bán overleden

HOUTEN Op maandagochtend 6 mei is Kinga Bán uit Houten overleden. Kinga Bán was zangeres. Ze zong in de christelijke band Sela en maakte een aantal solo-albums. 

Kinga werd geboren in 1981. Ze begon vanaf haar 12e jaar met zingen in de kerk en op school. In 2005 studeerde ze cum laude af aan het conservatorium in Utrecht. In datzelfde jaar trouwde ze met Reinder. Zij kregen samen drie kinderen.

Kinga gaf lange tijd zangles en werkte mee aan verschillende muzikale projecten. Ze zong mee in het gospelkoor Gospel Boulevard (2001-2004). Daarnaast werkte ze mee aan enkele Opwekking CD’s en pinksterconferenties, aan Psalmen voor Nu en ze speelde in de easy listening band Carrousel.

Bij het grote publiek werd ze bekend als zangeres van de band Sela, waar ze in 2008 zangeres werd. Een paar maanden later had Kinga haar eerste Sela concert in de Jacobi kerk in Utrecht “Live in Utrecht”.

Negen jaar lang toerde ze met de populaire reliband door het land en werd een van de grootste namen in de wereld van Nederlandse christelijke muziek.

BORSTKANKER Bijna zeven jaar geleden werd borstkanker geconstateerd. Het zaaide zich uit in haar lichaam. De eerste vier jaar na de diagnose verliepen rustig, maar de laatste drie jaar werd het actiever, waardoor Kinga meer behandelingen moest ondergaan. Ondanks haar ziekte bleef ze zingen. Eind 2017 werd Kinga gedwongen te stoppen bij de band Sela door haar ziekte.

Haar eerste solo album ‘Uit liefde’ kwam uit in 2015, een album met songs die haar dierbaar zijn. Kinga voert liedjes klein uit en gebruikt thema’s als lijden, moeder zijn en hoop. Ze deelt haar geloof, de liefde voor en van mensen om haar heen en de vreugde die dat geeft. Kinga bracht vier solo CD’s uit.

Haar laatste CD ‘Wij samen!’ heeft ze samen met haar kinderen opgenomen. Ze gaf haar liefde voor muziek door aan hen. Het is een CD geworden met gevoelige, maar ook stoere thema’s. De cd moet nog uitgebracht worden. 

Behandelingen gaven Kinga extra waardevolle tijd. De ziekte was echter onomkeerbaar. Kinga is overleden, maar haar muziek blijft. Mensen zullen kracht, moed en hoop blijven putten uit de woorden die zij met de wereld deelde door muziek en zang. Zij was tot zegen voor wie haar hoorde.

De begrafenis vindt vrijdag plaats in besloten kring. Woensdag tussen 17.00 en 21.00 uur is er voor wie wil een gelegenheid om afscheid te nemen in de Lichtboog in Houten. Op http://kingaban.nl is er vanaf vanmiddag een condoleanceregister geopend.