• De omgebouwde kantoorpanden aan de Molen

    Viveste

Wonen en samen leven

HOUTEN Nieuwsgierig keken omwonenden en ook stiekem al enkele potentiële huurders rond in het pand De Molen 20. Het is een voormalig kantoorpand dat wordt omgebouwd naar sociale huur appartementen.

John van Amerongen

Op woensdagavond 4 april was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden over het nieuwe woonconcept aan De Molen. Tijdens de inloopavond werden omwonenden geïnformeerd over dit nieuwe initiatief waar samen wonen en samen leven centraal staat. Vooral de potentiële nieuwe huurders van Viveste vroegen van alles aan de aanwezige vertegenwoordigers van Reinaerde en Lister.

Vier kantoorgebouwen aan de Molen 20 en 22 en aan de Pelmolen 24 en 26 worden omgebouwd naar 74 sociale huur appartementen. Viveste wil hier een gemeenschap ontwikkelen waar bewoners een bijdrage leveren aan deze gemeenschap. Hierdoor krijgen mensen, die een lichte ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen, ook een plek. De toewijzing van deze appartementen verloopt daarom ook anders. Mensen die hier willen wonen moeten bereid zijn een goede buur voor de andere buren te zijn.

De mensen die een lichte ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen, krijgen ondersteuning van Lister en van Reinaerde. Het gaat om ambulante ondersteuning en in het geval van Reinaerde is er altijd een achtervang voor die betreffende bewoners. Er wordt zorgvuldig gekeken naar de indeling van de appartementen en er wordt ook voor gezorgd dat er op het totaal aan bewoners niet teveel bewoners zijn die ondersteuning nodig hebben. Het is zeker niet zo dat de andere bewoners moeten gaan mantelzorgen. De zorg wordt geleverd door mensen van Lister en Reinaerde. Wel wordt verwacht dat mensen gewoon een goede buur zijn voor elkaar af en toe een praatje maken. Een gemeenschap vormen dus als bewoners samen.

De kijkers waren over het algemeen tevreden over wat ze zagen. Er worden driekamer- tweekamer- en eenkamerappartementen gerealiseerd. De huurprijs is gekoppeld aan de omvang van het appartement en er zal ook naar het inkomen gekeken worden bij toewijzing. De sociale huur appartementen aan de Molen worden nu al aangeboden via WoningNet.