'Wie is de stakker' rekent af met stigma

SGH, Splinter en Shine organiseren bijzondere theaterproductie

Stichting Gehandicaptenbelangen Houten nam in 2004 het initiatief om een dagdeel per maand aan groep 8 van de Houtense basisscholen een informatieve les te geven over het leven als motorisch gehandicapte. Dit succesvolle project bestond in 2014 tien jaar. Dit jaar bestaat SGH zelf 30 jaar. Om dat allebei te vieren werd in overleg met de regisseur van de theatergroep Splinter besloten een coproductie te starten. Ook Shine, jongerencentrum voor podiumkunsten, sloot graag aan.

Het is een bijzondere theaterproductie, omdat hij deels gemaakt wordt door mensen met een handicap. Ook het koor The Red Flowers uit Houten, voor mensen met en zonder beperking, doet mee. Margreet Ausems, een van de mensen die het stuk verder hebben uitgewerkt: "Helaas is het de realiteit, dat in onze maatschappij de gehandicapte nog steeds niet gezien wordt als de gelijke van een zogenaamd normaal mens. 'Wie is hier de stakker?' hoopt een bijdrage te kunnen leveren om dit stigma uit de wereld te helpen."

Tijdens de voorstelling volgt het publiek een dolgelukkig paar op weg naar de dag van hun leven: hun trouwdag! Roderick, van goede komaf, stapt in het huwelijksbootje met zijn aan een rolstoel gekluisterde Karin. Het theaterstuk laat zien waar dit stel tegenaan loopt en hoe familie en vrienden verdeeld zijn over de trouwplannen.

Ouders van de bruidegom huren een weddingplanner in, want als het toch doorgaat, moet alles tot in de puntjes georganiseerd worden. De weddingplanner is een Belg, snapt niks van die Nederlandse toestanden en vergeet ook steeds rekening te houden met de handicaps van iedereen.

De Try-out voor beperkt publiek en genodigden vindt plaats op zaterdag 1 november in het Theater Aan de Slinger. Aanvang 19.30 uur. De première op zondag 8 november in hetzelfde theater. Aanvang 14.30 uur. Bij uitverkochte zaal wordt een wachtlijst aangelegd voor een tweede voorstelling. (AC)