• Jeroen Balk, met hand aan het bord, met wijkagent Jasper Tips en Emile Arnold, wijkcoördinator van Houten Zuid.

    John van Amerongen

WhatsApp Buurtpreventie groepen in Houten

HOUTEN Jeroen Balk mocht vorige week als de eerste initiatiefnemer voor een WhatsApp Buurtpreventie groep ook als eerste een WhatsApp Buurtpreventie bord op hangen. In zijn wijk is ongeveer 30 procent van de inwoners aangesloten op de groep. Jeroen Balk stimuleert actief het starten van ander WhatsApp Buurtpreventie groepen in andere wijken van Houten. "Op een gegeven moment dacht ik: 'Ik ben nou hier begonnen, maar waarom ga ik niet proberen dat in heel Houten voor elkaar te krijgen' ". Inmiddels wordt zijn initiatief gesteund door de gemeente en de politie.

John van Amerongen

In zijn wijk de Mossen bestaat een speciale Facebookgroep voor inwoners van de wijk. Hij is daar lid en zag dat regelmatig gevraagd werd naar het opzetten van buurtpreventie. "Dat bleef maar bij roepen en niemand deed iets. Toen dacht ik, dan doe ik wel." Jeroen bekostigde in eerste instantie zelf flyers om meer leden voor zijn groep te werven. Na het verspreiden van de flyers kwamen er steeds meer groepsleden en dus oplettende ogen in de wijk bij. De gemeente zag het succes en zag dat Jeroen inmiddels een website 'www.veilighouten.nl' had opgezet. Op initiatief van Jeroen kwam er een gesprek met gemeente en politie over zijn idee om dat in heel Houten te realiseren.

HUISREGELS "Iedereen kent WhatsApp. Bij de LASapp moesten we dingen uitleggen..", zo vertelt een agent bij het ophangen van het bord. We meldden eerder al dat de politie is gestopt met de LASapp. De politie ondersteund nu dit initiatief met de WhtasApp Buurtpreventie groepen Er zijn al meerdere wijken die zo'n groep hebben. Jeroen benadrukt dat de rol van groepsleden van belang is niet alleen met het mee kijken en rapporteren bij een melding, maar ook om zich aan de regels en de groep alleen te gebruiken waar deze voor bedoeld is. "Het moet geen theekransje worden, dan verliest de groep zijn kracht". Om iedereen hierbij te helpen zijn er huisregels opgesteld die op de achterkant van de flyer staan die na de vakantie door heel Houten verspreid wordt om te proberen in alle wijken WhatsApp Buurtpreventie groepen op te zetten. De gemeente betaalt nu de kosten voor de flyers en de politie gaat na de vakantie workshops geven aan de beheerders van de groepen.

VEILIGHOUTEN Op de website www.veilighouten.nl kunnen inwoners kijken of er al een WhatsApp Buurtpreventie groep voor hun wijk bestaat. Als die er is, kunnen mensen zich ook via de site voor de groep aanmelden. Als zo'n groep nog niet bestaat, is er de mogelijkheid om zelf als beheerder zo'n groep te starten. De beheerders van de groepen werken samen en kunnen ook berichten uit hun groep door zetten naar andere groepen als dat nuttig is. De huisregels voor de WhatsApp Buurtpreventiegroep staan ook op de site.