• Jeroen Balk bezorgt kerststukken bij beheerders

    Veilig Houten

WhatsApp buurtpreventie compleet

HOUTEN "Alles is compleet. 35 groepen. Alle wijken hebben de buurtpreventieapp. Inclusief Schalkwijk, 't Goy en Tull en 't Waal. De website Veilig Houten bestaat maar sinds maart en nu in december is er al zo'n groot succes." Jeroen Balk is er terecht trots op. Hij mocht op 20 juli als de eerste initiatiefnemer voor een WhatsApp Buurtpreventie groep ook als eerste een WhatsApp Buurtpreventie bord op hangen. In zijn wijk is ongeveer 35 procent van de inwoners aangesloten op de groep.

John van Amerongen

Jeroen Balk stimuleerde actief het starten van andere WhatsApp Buurtpreventie groepen in andere wijken en de kerndorpen van Houten. Toen hij begon waren er 6 van deze groepen. Nu zijn het er 35 en is dus heel de gemeente gedekt met WhatsApp Buurtpreventie groepen. Hij is er nog steeds nauw bij betrokken. In veel groepen ondersteunt hij de beheerder. Hij onderhoudt de contacten met de politie en met de gemeente.

Het zijn 31 groepen met een beheerder in de groep en er zijn nog 4 groepen die geen beheerder hebben. "Dat komt omdat de mensen die beheerder waren uit Houten verhuisd zijn." Deelnemers aan deze groepen ontvingen dan ook de vraag of zij misschien beheerder wilden worden. Ook mensen die zich in een groep zonder beheerder aanmelden krijgen deze vraag. Inmiddels zijn er 6 wijken waar de dekking van de deelnemers aan de groepen 30 procent is. In deze wijken hangen nu ook de WhatsApp Buurtpreventie borden. Jeroen hoopt dan ook dat er steeds meer deelnemers komen zodat de gemeente in 2018 nog meer wijken van het buurtpreventie bord aan de inprikker kan voorzien. "Ik ben verbaasd over het grote succes. Op een gegeven moment dacht ik: 'Ik ben nou hier begonnen, maar waarom ga ik niet proberen dat in heel Houten voor elkaar te krijgen' ". Inmiddels wordt zijn initiatief gesteund door de gemeente en de politie.

In Houten Noord zijn meer meldingen in de groepen te zien dan in Houten Zuid. Meldingen variëren van verdachte personen tot inbraken. De politie leest ook mee in de groepen. Wanneer na inbraken waar de politie via de groepen wel van weet, geen aangiftes volgen, wordt er aan de bel getrokken. "Ik heb toen contact opgenomen met die mensen en toen volgden er wel aangiften." Via de WhatsApp Buurtpreventie groep is ook al eens binnen enkele minuten een zoekgeraakt kind terug gevonden. Een mooi bewijs van de werking van de groepen.

Via de overkoepelende WhatsApp Buurtpreventie groep waar alle beheerders in zitten kan een melding ook van de ene naar de andere groep, lees wijk, doorgezet worden. Jeroen benadrukt dat de rol van groepsleden van belang is niet alleen met het meekijken en rapporteren bij een melding, maar ook om zich aan de regels en de groep alleen te gebruiken waar deze voor bedoeld is. "Het moet geen theekransje worden, dan verliest de groep zijn kracht". Om iedereen hierbij te helpen zijn er huisregels opgesteld die op de website Veilig Houten te lezen zijn. Op de site kunnen mensen zich ook voor de groep van hun wijk aanmelden. Beheerders zijn welkom voor de wijken waar nog geen beheer actief is.

Om de beheerders van de buurtpreventie groepen te bedanken voor hun vrijwillige inzet in het afgelopen jaar mocht Jeroen in samenwerking met de gemeente alle beheerders verrassen met een mooi kerststuk. Jeroen bedankt de beheerders, de gemeente Houten en de politie Houten voor de prettige samenwerking in 2017.