• Organisatie Nieuwjaarsduik Houten

Wethouder Hilde de Groot lost 17e startschot van Nieuwjaarsduik Houten

HOUTEN Nog even en dan vindt op 1 januari in de Rietplas van Houten voor de 17e maal het grootste- en kortst durende evenement van de regio plaats: de Nieuwjaarsduik Houten. De kersverse wethouder Hilde de Groot zal om 12.00 uur het startschot lossen. Kort daarop zullen weer vele honderden deelnemers tegelijk het koude water van de Rietplas inrennen. RTV Utrecht doet hiervan verslag.

 

BRAK EN MELIG ,,Ondanks dat ik geschiedenis heb gestudeerd in Groningen, moet ik eerlijk bekennen geen historische feiten te weten van de voorgaande 16 Nieuwjaarsduiken" zegt Hilde de Groot met een lach op het gezicht. Maar helemaal onbekend met de Houtense duik is ze niet. De Groot: ,,in 2012 gingen vrienden van ons te water en stond ik ze in een warme jas op veilige afstand aan te moedigen. Toen in 2014 de GroenLinks fractie meedeed kreeg ik de rol van handdoek draagster toebedeeld. Daarmee was ik ook een heel klein beetje deelneemster. De Groot heeft in de afgelopen jaren veel voor haar werk in Afrika en het Midden-Oosten gewerkt. Daar kenden ze geen Nieuwjaarsduik traditie. In het Midden-Oosten wordt, zeker bij vrouwen, deels ontbloot zwemmen niet echt op prijs gesteld en in Afrika kunnen ze veelal niet zwemmen. De Nieuwjaarsduik laat ze maar wat graag aan haar voorbij gaan. De Groot; "ik heb er gewoon de lef niet voor, veel te koud!"

Het combi sfeertje van de Nieuwjaarsduik ervaarde ze in elk geval als bijzonder. De ouderen waren doorgaans nog een beetje brak en melig van de gezellige jaarwisseling en korte nachtrust, terwijl de jeugd daar blijkbaar geen last van had en opgewonden stonden te springen om het water in te mogen. Volgens De Groot is een van de grootste uitdagingen voor Houten om inclusiever te worden, waarbij iedereen volwaardig kan meedoen. "Een Nieuwjaarsduik als deze, biedt in mijn beleving elke inwoner de mogelijkheid om mee te doen. Je hoeft niet gestudeerd te hebben, je mag zijn wie je bent, is zeer laagdrempelig en verbroedert door de gezelligheid". De Groot vindt het ook leuk dat elk jaar een andere- of nieuwe wethouder en zelfs de burgemeester het startschot verricht. "ik vind het ook goed dat je je daar als collegelid laat zien. De gemeente ondersteunt tenslotte in praktische zin best veel zaken voor de duik. Een goede samenwerking vind ik dan ook heel belangrijk"

 

UIT Leuk is ook dat Toni Peroni, voor RTV Utrecht, de duik komt vereren met een bezoek. Voor zijn programma "UIT" toert hij de hele provincie door op zoek naar de leukste feestjes en festivals. Voor een reeks winterse afleveringen komt hij daarvoor naar het Houtense Nieuwjaarsfeestje en zal daarbij zelf ook te water gaan. Hilde de Groot is in elk geval heel blij dat de duik om 12.00 uur start. "Nadat ik had toegezegd dacht ik gelijk oh jee!!! , hoe laat begon het ook weer? toch niet om 09.00 uur? " Inmiddels is ze al aardig door het duikvirus bevangen en voorspoedig met het schrijven van de speech begonnen.

 

ALPE D'HUZES Iedereen die het spektakel wil bijwonen krijgt als dank op het strand een gratis kop warme erwtensoep aangeboden. Stimuleren, motiveren en enthousiasmeren noemt de Stichting dat. Het Houtense evenement bestaat immers bij de gratie van de deelnemers, hun toeschouwers en lokale sponsoren. Dit jaar steunt Stichting Nieuwjaarsduik Houten ALPE D'HUZES. Je kunt daarom een standaard deelname bewijs kopen voor € 4,50 of inclusief donatie van €1,50 voor 6 euro.

 

Opgave voor de duik mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Hierop is ook alle deelname informatie te vinden. Laat je niet verassen en geef je snel op want het maximaal deelnemers is gesteld op 700 en vol = vol.