• Amadahari Semere loopt vooraan derde van rechts. John Snel loopt naast hem. Derde van links.

    John van Amerongen

Werkervaring opdoen

HOUTEN Acht maanden geleden was hij nog deelnemer van het 'Brede Bos' in Zeist. Nu werkt hij als voorman voor het 'Brede Bos' in Houten. "Er kan veel gebeuren in acht maanden tijd", zegt John Snel lachend als hij op fort 't Hemeltje de bezoekers van de aftrap van het 'Brede Bos' Houten toespreekt. De aanwezigen kregen een rondleiding over het fort, de uitvalsbasis van 'Brede Bos' Houten.

John van Amerongen

De gemeente Houten en Staatsbosbeheer zijn het project 'Brede Bos' Houten gestart voor mensen die moeite hebben een baan te bemachtigen. Het project biedt deelnemers een opleidingstraject, de kans om werkervaring op te doen in de natuur én de mogelijkheid om door te stromen richting betaald werk in de groensector. Op 22 november is hiervoor op Fort 't Hemeltje de aftrap gegeven door de betrokken partijen, deelnemers en begeleiders. Voor het 'Brede Bos' Houten zijn werkplekken gecreëerd in de gebieden van Staatsbosbeheer waar deelnemers worden voorbereid op het werken in de groensector. Met Fort 't Hemeltje als uitvalsbasis gaan zij om te beginnen aan de slag op het fortterrein.

John vertelt dat al veel groen van de wallen van het fort is verwijderd. Zo moet het fort weer zijn authentieke uitstraling krijgen. Binnenkort krijgt de groep werkers ook een ponton tot hun beschikking. Dan kunnen ze vanaf het water ook riet gaan verwijderen. Het is de bedoeling dat het werkgebied wordt vergroot met bos Nieuw Wulven.

"Ja, heel er goed", zegt Amadahari Semere op de vraag hoe het hem als deelnemer aan 'Brede Bos' Houten bevalt. "Ik werk hier nu bijna een maand. Ik ben heel erg blij. We hebben contact met andere mensen. Je gaat op weg naar betaald werk."

VOOR IEDEREEN Bijzonder aan het project is dat iedereen in Houten die moeite heeft om een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen kan meedoen. Hoog of laag opgeleid, oud of jong, met een arbeidsbeperking, met of zonder ervaring. Gemotiveerde kandidaten worden geselecteerd op geschiktheid voor werken in de groensector. Ook vinden er op regelmatige basis bijeenkomsten plaats met werkgevers in de groenvoorziening die via speeddates op een laagdrempelige manier kennismaken met de deelnemers. Het is de bedoeling dat zij hen in gaan zetten op klussen en werkzaamheden in de eigen organisatie.

SAMENWERKING Het Brede Bos Houten is een samenwerkingsproject tussen Staatsbosbeheer en gemeente Houten en maakt deel uit van de Houtense Werktafel. De Houtense Werktafel is een netwerk van werkgevers, gemeente, onderwijs, sociale ondernemingen, lokale initiatieven en werkwillenden. De Houtense Werktafel is voor alle inwoners in de gemeente Houten die willen en kunnen werken.

Het 'Brede Bos' in Houten is een vervolg op de succesvolle pilot van het 'Brede Bos' in Zeist dat in januari 2017 van start ging. Na 9 maanden is 50% van de 20 deelnemers doorgestroomd naar werk. Het 'Brede Bos' Houten zal minimaal een half jaar duren met 15 deelnemers.