• Verdronken bos nabij Elpad bij Tull en 't Waal.

    Jaco Schinkel

Wandelrondje Linielanding

TULL EN T WAAL Mirjam Klever: "Op internet vond ik een routebeschrijving van het Rondje Linielanding. De start is bij De Linielanding, gelegen tussen Nieuwegein en Houten. Lekker dichtbij huis en dat is precies wat ik wil." Klever ging op een mooie dag rond het middaguur op stap voor een Rondje Linielanding en beschreef haar wandelervaring in een wandelvlog die wij publiceren.

Bron: wandelvlog 'Wij wandelen'

HOLLANDSE WATERLINIE "Deze wandelroute loopt gedeeltelijk door de Hollandse Waterlinie, de oude verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. Mochten er ooit vijanden komen, dan kunnen er stroken land onder water worden gezet in dit gebied (inundatie). De linie deed dienst vanaf 1815 tot 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek echter dat de Waterlinie achterhaald was. Het eerste gedeelte van de route is heerlijk landelijk over diverse graskades. Lekker kuieren door het hoge gras, langs geknotte wilgen en over vele bruggetjes. Ondanks dat de snelweg (A27) dichtbij is hoor ik alleen maar het geluid van de vogels en mijn eigen voetstappen. Wat een aangename rust."

HET VERDRONKEN BOS "Dan kom ik bij 'Het Verdronken Bos'. Dit is leuk, hier kun je 'over het water' lopen. Het is een recreatiebos dat als waterberging is (her)ingericht. Het is bedoeld om water te kunnen bergen bij veel neerslag. De bomen die hier stonden kunnen niet tegen een te hoge waterstand en zijn afgestorven. Vandaar de naam Het Verdronken Bos. Tussen de weilanden door wandel ik verder over 'Het Vuylcoppad'. Dit is een klompenpad in de omgeving van Schalkwijk. Langs het inundatiekanaal gaat de route verder richting Fort Honswijk. Aan de andere kant van het inundatiekanaal, achter een aarden wal, wandel ik weer terug over de Gedekte Gemeenschapsweg. Dit is de enige nog complete verbindingsweg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier vind je nog restanten van schuilplekken van militairen. Inmiddels ben ik bijna in Tull en 't Waal en via recreatiegebied het "Waalse Bos" kom ik op de Lekdijk. Het laatste stuk gaat door Tull en 't Waal."