• 'Waar blijft die dokter nou?' van Selma Mögendorff

    Selma Mögendorff

Waar blijft die dokter nou?

Lees en Luister

REGIO Selma Mogendorff (1950) vestigde zich in 1979 als huisarts. Ze was de eerste vrouwelijke arts in Houten in een heel andere tijd. Geen medische centra, maar praktijk aan huis. Over haar ervaringen in de 30 jaar dat zij huisarts was, schreef ze het boek 'Waar bijft die dokter nou?' Een boek met een verzameling verhalen over gebeurtenissen in haar praktijk, maar zeker ook over haar eigen onzekerheden en gevoelens.

Ali van Vemde

Mogendorff besloot haar ervaringen als huisarts op papier te zetten na een schrijfcursus die ze volgde bij Tessa de Loo. Zo krijgt de lezer een mooi inkijkje in het leven van een huisarts, al was dat 30 jaar geleden niet vergelijkbaar met nu. Het is een zeer gevarieerde verzameling aan verhalen geworden. Sommige zijn hilarisch, andere ontroerend en vaak ook verdrietig. De auteur vertelt in het boek openhartig hoe zij omgaat met haar gevoelens als huisarts, alleenstaande moeder en fulltime werkende vrouw. Want natuurlijk grijpt het je aan als een jonge patiënt is uitbehandeld en overlijdt. En wat doe je als een patiënt je wil dwingen om medicijnen voor te schrijven terwijl dat niet nodig is. In de loop der jaren bouw je een vertrouwensband op met je patiënten en raak je nauw betrokken bij de gezinnen. Huisartsen deden in die tijd nog zelf de bevallingen en ook bij een ongeval werd als eerste de huisarts gewaarschuwd.

'Waar blijft de dokter nou?' van Selma Mogendorff is uitgegeven bij Uitgeverij Rheia en verkrijgbaar bij boekhandel Wijs en bij de Readshop in het Oude Dorp en in Castellum. Ook is het boek te bestellen.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 20 maart een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek ‘Wat kan ik van u leren’ van josé Kampers is gewonnen door Ria Luiten. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl