• Leerlingen in actie voor Present

    Irene van Valen - van Hoof
  • Leerlingen in actie voor Present

    Irene van Valen - van Hoof
  • Leerlingen in actie voor Present

    Irene van Valen - van Hoof

Vwo-leerlingen aan het werk voor Present

HOUTEN  Omzien naar elkaar is waar Stichting Present voor staat. Zij bemiddelt tussen vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben. Samenwerking met College De Heemlanden leidde er dit jaar toe dat twee leerlingen een week lang vrijwilligerswerk deden.

Met Kristel Peters, leerkracht op College De Heemlanden, ontstond twee jaar geleden het idee om leerlingen maatschappelijk bewuster te maken door hen te koppelen aan projecten van Present. Na een succesvolle proef kreeg Present subsidie om een aantal projecten te coördineren voor leerlingen van De Heemlanden. Hierdoor kunnen leerlingen als maatschappelijke stage (MaS-stage) een vrijwilligersklus uitvoeren en sociale en praktische lessen volgen als 'maatschappijleer in praktijk'.

PROJECTWEEK Leerlingen die dit jaar niet meegingen met de buitenlandreis in de werkwerk volgden een alternatief programma op school of deden mee aan een projectweek via Present. Mart Verhulst en Max Dieleman, twee zestienjarige vwo'ers, kozen voor het laatste. Zij wilden zich nuttig maken en mensen blij maken door voor de eerst keer vrijwilligerswerk te doen. Best spannend vonden ze dat. Op maandag 6 mei gingen ze aan de slag bij een oudere vrouw in een rolstoel en verwijderden ze de dode buxusstruiken uit de tuin. De enorme blijdschap van de vrouw raakte de jongens.

De volgende dag bezochten Mart en Max, samen met Elles, de coördinator van Present, een mevrouw die door problemen in de privésfeer het overzicht was kwijtgeraakt en hun hulp goed kon gebruiken. De keuken kreeg een reinigingsbeurt, ze zetten advertenties voor op Marktplaats voor schilderijen en een scootmobiel en ze brachten spullen naar het afvalscheidingsstation. De vrouw was zo blij: ,,Het lijkt net of ik bloemen heb staan. Zo fris ruikt het hier."

ROLSTOELWANDELEN Extra gemotiveerd gingen de jongens op woensdag met twee rolstoelgebruikers, bewoners van het Haltna Huis, buiten wandelen. ,,Ik had er meer zin in die dag," merkte Mart. Een van de dames, 86 jaar, vertelde dat zij maar zo'n twee keer in de week naar buiten komt, met hulp van een vaste vrijwilliger. De andere mevrouw, 93 jaar, komt nog minder vaak buiten omdat zij geen vrijwilliger heeft. Mart en Max beseften hoe waardevol het voor mensen is om buiten te komen. Wat voor de jongens zo gewoon is, is voor een ander heel speciaal. Daarbij ervoeren zij een groter verantwoordelijkheidsgevoel als duwer van de rolstoel omdat de vrouwen aan hen waren overgeleverd. Ze leken opnieuw een ervaring rijker en zagen hoe hun hulp de dag van een ander opfleurde.

HOLLANDSE POT Op donderdag liepen Mart en Max mee met de thuiszorg in Tull en 't Waal. Ze hebben bij een cliënt schoongemaakt en de hond uitgelaten. Samen met de coördinator deden ze inkopen voor de volgende dag. Vrijdag hebben ze onder begeleiding van Elles van Present zes porties Hollandse pot gekookt voor zieke mensen. Vier maaltijden werden afgehaald en twee hebben ze bij de mensen thuis afgegeven.

TEVREDENER De week is voorbij, de ervaringen blijven. Mart en Max hebben nieuwe ervaringen opgedaan en ervaren hoe fijn het is je in te zetten voor iemand die hulp goed kan gebruiken of eenzaam is. Voordat ze aan de week begonnen stonden ze neutraal tegenover het doen van vrijwilligerswerk maar halverwege merkten ze de impact van hun inzet. Ze voelden zich tevredener over hun eigen leven. ,,Anderen helpen voelt goed, vooral omdat zij blij worden van je hulp."

Zij leerden omzien naar een ander. Het deed hen zelf goed. Niemand neemt hen dat af.

Meer informatie: www.presenthouten.nl