• In een pand met winkels en woningen op de Herenweg in Houten woedt sinds zaterdagmiddag een zeer grote brand. Het gebouw wordt als verloren beschouwd. Zover bekend raakte niemand gewond. Het Rode Kruis gaat zich bekommeren om geëvacueerde bewoners, zo maakte de woordvoerster van de hulporganisatie via Twitter bekend.

VRU: "Brandweer heeft alle procedures juist gevolgd"

Feitenrelaas VRU

"In een pand met winkels en bovenwoningen in Houten heeft in de namiddag op 25 juli een zeer grote brand gewoed. Het gebouw is daarbij verloren gegaan. De bewoners konden het pand tijdig verlaten. Het is begrijpelijk dat bij een incident van deze omvang en impact toelichting wordt gevraagd op de inzet van de hulpdiensten. Uit een onderzoek, dat versneld is uitgevoerd vanwege de ontstane behoefte, blijkt dat de brandweer alle procedures adequaat heeft gevolgd."

Post Houten ingezet bij

stormmeldingen, Schalkwijk gealarmeerd

VRU feitenrelaas: "Op de zaterdag van de brand woedde een zomerstorm, met een enorme toename van het aantal meldingen tot gevolg (in totaal waren er ongeveer 800 meldingen in de hele regio). De procedure grote drukte was van kracht. Ten tijde van de melding van de brand waren de twee voertuigen van post Houten ingezet bij stormincidenten. De meldkamer heeft de juiste procedure gevolgd en Schalkwijk gealarmeerd, het eerstvolgende snelste voertuig. Schalkwijk was 13 minuten en 29 seconden later ter plaatse."

Blussing continu gegarandeerd

"De blussing van de brand is binnen 5 minuten na aankomst op gang gebracht met de watertank in het voertuig van post Schalkwijk, waarna gebruik is gemaakt van een reguliere brandkraan op het waterleidingnet. Omdat de capaciteit van het waterleidingnet bij grote incidenten vaak ontoereikend is, is daarna is overgegaan op watervoorziening via een zogenaamde geboorde put, die uitkomt op het grondwater. De blussing is gedurende dit proces continu gegarandeerd geweest en heeft op geen enkel moment vertraging opgelopen."

NL alert zo snel als mogelijk ingezet

Het besluit om een NL alert te versturen is volgens de VRU zo snel als mogelijk genomen, toen de hulpdiensten ter plekke een inschatting hadden gemaakt van de risico´s. "Het bericht is om 17:15 uur door de meldkamer verstuurd. Ook heeft de woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht vanaf de start van het incident via de pers en Twitter het advies gegeven ramen en deuren te sluiten."(JvA)