• Wethouder Kees van Dalen, JanPeter Westein en Doesjka Hoogewoud.

    John van Amerongen

Voor tweede keer Fietsstad

HOUTEN Houten werd vorige week dinsdag uitgeroepen tot Fietsstad 2018. "Daar zijn we met zijn allen trots op", zo zegt burgemeester De Jong. Het is niet alleen de verdienste van de gemeente zo zegt wethouder Van Dalen. "Ook Fietsersbond afdeling Houten leverde zijn bijdrage."

John van Amerongen

Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept. In 2008 mocht de Utrechtse gemeente zich al Fietsstad noemen. Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten. Bij station Houten werd een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein, en bij de bouw van uitbreidingswijk Houten-Zuid heeft de gemeente opnieuw gekozen voor een fietsvriendelijk verkeersmodel. "Er is continu aandacht voor de fietser. Het is een opvallende gemeente," zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. "De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden. Houten is een gemeente die als voorbeeld geldt voor andere gemeenten als het gaat om de opzet van nieuwe woonwijken."

JanPeter Westein, de voorzitter van fietsersbond afdeling Houten, over het krijgen van de titel: "Daar zijn we erg blij mee, maar het mooiste is dat we dagelijks profiteren van de mooie infrastructuur voor de fiets." Er werd lekker taart gegeten op de ledenvergadering van Fietsersbond afdeling Houten vorige week woensdag.

Even later kwam wethouder Kees van Dalen binnen. Hij bracht ook een taart mee. "Apetrots, felicitaties ook aan de fietsersbond afdeling Houten." Hij noemt de verkiezing van Houten tot Fietsstad 2018 iets heel moois voor Houten, maar voegt er gelijk aan toe dat ook de verdienste van Fietsersbond Afdeling Houten is. Hij legt uit dat het gaat om het sparren met elkaar en dat de afdeling Houten van de fietsersbond de gemeente scherp houdt. De officiële borden wil de gemeente weer bij de invalswegen van Houten plaatsen. Van Dalen wijst er ook op dat de gemeente met veel partijen samen heeft gewerkt en werkt om het allemaal te realiseren. De gemeente heeft uiteraard ook even met haar medewerkers met koffie en gebak stilgestaan bij het krijgen van de titel. Van Dalen vindt dat er in de gemeente Houten meer budget moet komen om het gebruik van de fiets te promoten. "Voor ons is zo'n fietstransferium heel gewoon, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo gewoon." Hij geeft aan dat er nog zaken te verbeteren vallen en denkt daarbij aan de verbindingen met Utrecht en het buitengebied, het Eiland van Schalkwijk. "Het juryrapport was gewoon lovend op alle punten." De mensen die de enquête van de Fietsersbond voor de verkiezing hebben Houten goed gescoord in de vragenlijstjes.

Burgemeester Wouter de Jong wijst er op dat er in Houten al heel lang gewerkt wordt om er een mooie fietsstad van te maken. De stad is in de jaren 70 als fietsstad ontworpen en dat heeft men in Houten de afgelopen decennia doorgezet.