• Jeroen Balk met de beheerders van de preventie groepen

    Veilig Houten Buurtpreventie

Voor een veiliger Houten!

HOUTEN "Geen gezellig buurtpraatje", zegt Jeroen Balk, inwoner van de gemeente Houten en oprichter van Veilig Houten Buurtpreventie. De Buurtpreventie whatsappgroepen zijn een serieus initiatief met ondersteuning vanuit politie en gemeente.

Claudia Verbree

"28 mei 2018 is een belangrijke mijlpaal. Dan is 30% van de gemeente Houten, inclusief omliggende kerndorpen, voorzien van Buurtpreventie borden. Dit betekent minimaal 30% aangemelde inwoners van een wijk. De wijk 'De Grassen' heeft de eer deze mijlpaal te bezegelen met een eigen bord."

VRIJWILLIGERS Veilig Houten Buurtpreventie wordt in het geheel gerund door vrijwilligers die naast de dagelijkse werkzaamheden zich inzetten voor een veiliger Houten. In 2017 is Jeroen gestart met het initiatief. Na een oproep op de Facebookpagina van zijn eigen wijk over veiligheid, kreeg Jeroen meer dan 100 reacties binnen van wijkgenoten die graag iets wilde ondernemen op gebied van buurtpreventie. Hij besloot te flyeren in zijn wijk en ontving daar ook ruime 100 reacties op. De eigen buurtpreventie appgroep was geboren.

Jeroen vertelt: "Door dit grote succes stelde ik mezelf de vraag of deze behoefte er niet zou zijn in meer wijken binnen de gemeente Houten en waarom zou ik dit dan niet voor de gehele gemeente mogelijk maken? Hierdoor is Veilig Houten Buurtpreventie ontstaan."

AANMELDEN OP WEBSITE Daarna is veilighouten.nl en de bijbehorende Facebookgroep online gezet. Op de website kunnen inwoners van de gemeente Houten zich direct aanmelden voor deelname aan buurtpreventie in hun eigen woonwijk, tevens staat op de website nuttige informatie over de wijkagenten en wordt er documentatie aangeboden welke kan helpen bij het signaleren en herkennen van verdacht gedrag.

ALARM EN CHAT Iedere woonwijk heeft een eigen beheerder van de whatsappgroepen. Na aanmelding kun je toegevoegd worden aan twee groepen: de ALARM groep van de wijk en de CHAT groep. In de ALARM groep worden meldingen gedaan die acuut actie vereisen, dus zaken waarvoor je 112 belt. Dit kunnen verdachte situaties zijn, zoals bij een inbraak. In de CHAT groep is voor zaken die niet een directe alarm behoefte hebben. Niet iedere wijk of dorp in de gemeente Houten heeft nog een CHAT groep.

WIJKAGENTEN De beheerders van de wijken staan in direct contact met de betreffende wijkagenten. Daardoor kunnen meldingen heel snel gedeeld worden met de deelnemers aan de whatsappgroepen. Dit vergroot de pakkans en oplossingspercentages aanzienlijk. Laatst is er door inzet van de Buurtpreventiegroepen de vermissing van een kind binnen een kwartier opgelost.

RESULTAAT Uit eigen onderzoek blijkt dat deelnemers aan de Buurtpreventiegroepen een veiliger gevoel hebben. Dit komt met name door de wetenschap dat er met één druk op de knop heel veel andere wijkbewoners bereikt kunnen worden. Op het moment dat minimaal 30% van de wijkbewoners aangesloten zijn bij de Buurtpreventie groep in hun woonwijk, wordt er door de gemeente Houten een Buurtpreventie bord geplaatst.

Maakt u zich ook sterk voor een veiliger Houten? Meld u aan! Veilighouten.nl