• De tuin van Kasteel Rhijnestein: oase van rust aan de Kromme Rijn.

    Marijke Dekker

Volop pareltjes langs de Kromme Rijn

REGIO De Kromme Rijn is dit jaar voor Open Monumentendag gekozen als icoon van deze regio. Vanaf de haven van Wijk bij Duurstede meandert de rivier langs molens, kastelen en kerken. Stuk voor stuk pareltjes die deze icoon versterken.

Marijke Dekker

Een van die pareltjes is kasteel Rhijnestein in Cothen en haar fraaie, aan de Kromme Rijn gelegen tuin die zaterdag opengesteld is. De Krommerijnder kan u er zelfs gratis heen brengen. Deze lange, smalle schuit die vanaf de 12e eeuw tot ongeveer 1930 werd gebruikt voor vervoer van personen en goederen over de Kromme Rijn is enkele jaren terug op schitterende wijze gereconstrueerd.

De Krommerijnder vaart vanaf 11.00 tot 16.00 uur regelmatig heen en weer tussen restaurant De Pronckheer en de tuin van kasteel Rhijnestein, waar het scheepje bij een inham in een 'groene buxuswand met kantelen' aanlegt. Onderweg vertellen 'bootsmannen' Maarten de Wit en Dick Velders graag over het unieke coulisselandschap.

RUST De tuin is een bezoekje zeker waard, zegt Kees van Vliet, lid van het comité Open Monumentendag en voormalig beleidsambtenaar Monumentenzorg bij de gemeente Wijk bij Duurstede. "De tuin straalt rust uit. Bezoekers kunnen op hun gemak de tuin bekijken en van de rust genieten. Ook is er een met paardenkastanjes uitgevoerde berceau, een leuk detail."

RIDDERHOFSTAD Bezoekers lopen kans de toekomstige bewoners van het kasteel tegen het lijf te lopen. De dochter van de vorige bewoners, mevrouw Van Beeck Calkoen en jonkheer Van Lidth de Jeude, neemt binnenkort met haar gezin haar intrek in de voormalige ridderhofstad, waarvan de rechtertoren - een echte donjon - nog uit de 14e eeuw dateert.

Vanaf Rhijnestein kunnen bezoekers verder wandelen naar andere opengestelde monumenten in Cothen: de Protestantse Kerk en de molen Oog int Zeil.

SLOEP De omgeving heeft meer te bieden. Zoals kasteel Beverweerd bij Werkhoven, waar toneelvereniging De Inrichting in de Kromme Rijn de voorstelling 'De sloep' speelt.

KLIPPERAAK Ook in Wijk bij Duurstede is er dit jaar op monumentengebied van alles te beleven. Zo ligt in de stadshaven de klipperaak Tatanka, een 30 meter lange museumboot die gratis toegankelijk is. Dit schip mét zeil vol omhoog vormt ook het decor van theaterstukken van Toverdo en De Inrichting. De betonnen treden van de haven doen dienst als theatertribune.

SCHIPPEREN In de molen Rijn en Lek verzorgt Wijkenaar en 'scheepsfanaat' Henk Muis lezingen over 'Schipperen rond Wijk' en neemt Ruud Muis, eveneens liefhebber van schepen, samen met Kees van Vliet belangstellenden mee voor een stadswandeling waarbij de oude loop van de Nederrijn wordt gevolgd.

LIVING HISTORY Natuurlijk neemt ook kasteel Duurstede haar bezoekers mee terug in het verleden. Toneelgroep Toi toi toi van Marleen Molendijk verzorgt een ware 'living history', er zijn rondleidingen door de beide torens, en er is historische muziek.

Programmaboekjes met alle informatie zijn verkrijgbaar bij de VVV's in de regio. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.openmonumentendag.nl