• Burgemeester De Jong en de jubilarissen

    Brandweer Houten

Volle raadzaal bij jaarvergadering brandweer Houten

HOUTEN Afgelopen woensdagavond kwamen de leden van de brandweerposten Schalkwijk en Houten bijeen in het gemeentehuis voor de traditionele jaarvergadering. Hierbij waren ook de partners en enkele oud leden aanwezig. Naast een terugblik van de postcommandant, reikte burgemeester De Jong in zijn rol als burgemeester van Houten, voor de laatste keer certificaten en diploma's uit.

2018 Postcommandant Judith de Graaf blikte kort terug op de 203 alarmeringen voor de drie posten. Tachtig daarvan voor brand of brandgerucht, 28 voor hulpverlening, 34 voor reanimatie en of assistentie ambulance en 61 overige waaronder automatische brandmelding, uitruk verbindingscommando voertuig of iets met gevaarlijke stoffen. Bij een aantal grote inzetten werden meerdere posten gealarmeerd. Het reanimeren is ook de andere kant van brandweermens zijn. Uitrukken waarbij gevoel komt kijken en direct bij aankomst handelen verwacht wordt in buitengewoon verdrietige omstandigheden.

NIEUW Om sneller bij de post te zijn bij alarmering werden er diverse e-bikes aangeschaft. De korpsleden maakten daar veel gebruik van. De oude Verbindingscommando wagen maakte plaats voor de grotere groene MCU, (Mobiele Commando Unit). Ook werden er twee nieuwe Tankautospuiten binnengereden met modernere middelen en andere blusmaterialen. Hiermee is enkele maanden op de oefenavonden geoefend en ze zullen binnenkort in gebruik genomen worden.

AFSCHEID, NIEUW EN MEER René de Wit en Bas Cloin namen afscheid. Jorrit Smit, Esther van der Berg, Bas Prins, Remco Groenveld, Roy van Schaik, Daphne Smit en Wim Janssen traden toe tot het korps.

De volgende jubilarissen werden door de burgemeester in het zonnetje gezet. 12,5 jaar vrijwilliger zijn Christiaan Smit, Freerk Wigarda, Ernst de Wit. Mathijs Zimmer 20 jaar en Lex de Wit 25 jaar.

Drie jubilarissen waren er die 35 jaar aaneengesloten actief zijn bij de vrijwillige brandweer. René Steehouder, Wim Hartman en Evert de Graaf. De burgemeester sprak hen persoonlijk toe en bedankte voor hun jarenlange inzet. De bijbehorende oorkonde werd daarbij uitgereikt en het versiersel opgespeld.

 

KOMEND JAAR Voor 2019 staat op 12 en 13 april het 150 jarig bestaan van de post Schalkwijk op het programma. De open dag zal dit jaar op 29 juni zijn. Het wordt groter en spectaculairder dan voorgaande jaren.

Ter afsluiting van de bijeenkomst werd de burgemeester zelf ook verrast. Postcommandant Judith blikte alvast vooruit op zijn naderende afscheid. Zij bedankte hem aan de hand van getoonde foto's voor zijn sterke betrokkenheid bij de brandweer. Hij wilde altijd geïnformeerd worden als daar noodzaak voor was, kwam kijken op realistische oefencentra, reikte diploma's en oorkondes uit, ging ervoor als iets tot verbetering kon leiden maar was vooral een luisterend oor die het beste met de brandweer voorhad. Dat is zeer lovenswaardig en gewaardeerd. Om alvast af te kikken van zijn ambtsketen, kreeg hij een andere ambtsketen omgehangen, gemaakt van LEGO onderdelen. Volgens postcommandant Judith de Graaf is de burgemeester ook een fan van deze steentjes en dat bracht haar op een idee. In Houten staat er bij de open dag weer een zeer grote LEGO incidentenstad vol met brandweer incidenten. Daar zoeken ze nog een burgemeester voor. De Jong aanvaardde lachend gelijk deze nieuwe "burgemeester" functie .