• Gerechtsgebouw in Utrecht

    John van Amerongen

Viveste mag teruggekochte Koopgarantwoningen verhuren

HOUTEN Viveste mag teruggekochte Koopgarantwoningen verhuren. Dat is de uitspraak van de rechter in een zaak die een aantal eigenaren van een Koopgarantwoning en verenigingen van eigenaren ruim een jaar geleden tegen Viveste aanspanden. De uitspraak kwam twee weken eerder dan verwacht.

John van Amerongen

Viveste wilde teruggekochte Koopgarantwoningen gaan verhuren, omdat zij zich weer meer wil richten op haar kerntaak: het verhuren van sociale huurwoningen. De nieuwe Woningwet vraagt daar ook om. En omdat ze meer kleine en goedkope woningen wil verhuren. Dit past in de woonvisie van de gemeente Houten. Bovendien wegen Koopgarantwoningen door veranderde regels zwaarder op de balans.

De eigenaren stapten naar de rechter, omdat ze vreesden dat hun woning door het besluit van Viveste minder waard zou worden. De rechter kondigde hierop een verhuurstop van een jaar af en liet een deskundige eventuele waardedaling onderzoeken. Die onafhankelijke deskundige kwam tot de conclusie dat daarvan geen sprake is. De rechter stelt Viveste nu in het gelijk.

Viveste zal de 30 woningen die sinds de verhuurstop leegstaan nu zo snel mogelijk te huur aanbieden. Het gaat om woningen in Houten-Castellum en aan Het Spoor. Een aantal woningen aan De Bouw is afgelopen week al via WoningNet te huur aangeboden. Die woningen vormden geen onderdeel in de bodemprocedure waarin de rechter nu een uitspraak heeft gedaan.