Viveste bouwt vijftig startersappartementen in leegstaande kantoortorens

Charles Verwimp, manager wonen van Viveste: "We zijn blij dat we als Viveste met dit project betaalbaare woningen voor jongeren en starters kunnen realiseren. Een doelgroep waar in Houten een grote woningbehoefte voor bestaat."

Het project heeft meerdere positieve kanten. Viveste kan hiermee goedkopere woningen voor haar doelgroep realiseren. De gebouwen zien er wat verpauperd uit, net als het tussenliggende parkeerdek. Met de metamorfose krijgt ook dit stukje Houten weer een mooi aanzien, en dat is mooi meegenomen op deze vrij zichtbare en drukke plek in het centrum direct achter Het Rond. Daarnaast is er in Houten net als in de rest van Nederland een overschot aan kantoorruimte, en door de verbouwing en de nieuwe woonfunctie wordt ook aan dit probleem tegemoet gekomen.

De helft van de appartementen wordt ingezet voor begeleid wonen voor jongeren vanuit de zorgorganisatie Lister. Verwimp: "Lister kwam bij ons met het verzoek om uit te kijken naar een geschikt cluster woningen voor deze doelgroep. Na een zoektocht kwamen we uiteindelijk bij deze twee kantoorgebouwen uit. Omdat één toren voor de plannen van Lister voldoende ruimte biedt, komen de vijfentwintig jongerenappartementen in de andere toren beschikbaar voor reguliere verhuur. Het gaat om tweekamerappartementen en studio's met een oppervlakte van veertig tot vijfenveertig vierkante meter, voor starters met een leeftijd tot 30 jaar. De huur gaat maximaal 550 euro bedragen."

Gideon van Hillo is de projectleider van dit bijzondere project. Hij vertelt wat er precies gaat gebeuren: "De gebouwen zijn exact elkaars spiegelbeeld en dat blijft ook zo. De verbouwing gaat naar verwachting heel 2016 in beslag nemen. De daadwerkelijke bouwwerkzaamheden blijven echter beperkt tot de helft, omdat we gaan werken met units die elders worden geproduceerd en daarna alleen ingebouwd moeten worden. Dat betekent dat de wc's, badkamers en keukens compleet worden aangeleverd. Deze manier van bouwen noemen we 'legolizeren', omdat het lijkt op het bouwen met legoblokken. Doordat er zeer snel gebouwd kan worden, wordt de overlast van de werkzaamheden beperkt."

De appartementen krijgen een energielabel A, en bij de bouw worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. "Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt", aldus Van Hillo.

Aan de buitenkant worden de gebouwen flink opgefrist. Zo komen er balkons vanwege de gewenste buitenruimte bij de appartementen, en krijgt ook het tussenliggende betonnen parkeerdek een facelift. Op dat parkeerdek zijn ongeveer vijftig parkeerplaatsen. "Die zijn naar verwachting niet allemaal nodig voor de toekomstige bewoners", vertelt Verwimp. "We gaan in gesprekmet de omgeving om te kijken wat er voor ideeën bestaan om ook hier een goede invulling aan te geven. Suggesties zijn welkom!"

Viveste benadert dit project anders dan alle voorgaande projecten. Verwimp: "We zoeken vooral samenwerking met alle partners, en we gaan dit vooral samen neerzetten. De tijd dat we als opdrachtgever ook sterk de regie voerden is voorbij. Durven loslaten heeft veel voordelen, zoals een grote verantwoordelijkheid bij alle betrokken partijen, maar ook het inzetten van kennis van de verschillende partijen. We bedenken het samen, ieder vanuit zijn of haar expertise."

Wilt u het project volgen? Dat kan via Facebook: spoorhaagachterom. "Hier delen we informatie en willen we interactief met geïnteresseerden aan dit project werken. Met vragen of suggesties kan iedereen via deze pagina bij ons terecht", aldus Van Hillo. "Bijvoorbeeld voor het verzinnen van mooie namen voor deze gebouwen, want we willen de torens een nieuwe identiteit meegeven. We zijn heel benieuwd welke creatieve namen er bedacht gaan worden!" (SV)