• Net als vorig jaar zal burgemeester De Jong het startsein geven voor de Truckersdag 2019

    Sophia Eerden

Vijftiende editie Truckersdag

HOUTEN Zaterdag 18 mei is weer de jaarlijkse Truckersdag, het evenement waarbij deelnemers met een verstandelijke of lichamelijke beperking een toertocht in een vrachtwagen maken. Het wordt de laatste editie onder de vlag van voorzitter Helm Osse.

Tanja Vlieger

ROTARY HOUTEN Vijftien jaar geleden ging een aantal leden van de Rotary Houten met een idee van het Rode Kruis aan de slag. Het begon met 60 vrachtwagens die in optocht door de gemeente reden met elk een deelnemer en een begeleider aan boord. Momenteel staat de teller al jaren op zo'n 100 trucks, dat is vanwege de doorlooptijd van ongeveer 10 minuten op verkeerspunten, en het aantal deelnemers en begeleiders dat er op zo'n dag afkomt, het gewenste maximum.

WIE DOET WAT Het team dat de Truckersdag organiseert bestaat uit leden van Rotary Houten die net als Helm Osse al vanaf het eerste uur betrokken zijn. Freek Kuiper regelt deelnemers, Klaas Teeuwen verzorgt de route, regelt vergunningen, Theo van Oostveen coördineert welke vrachtwagens meedoen en regelt sponsoring. Dick Nellestijn is verantwoordelijk voor de catering, Jaap Vos organiseert onder andere tenten en toiletwagens op het bedrijventerrein Het Rondeel, Dirk Dekker coördineert onder andere de inschrijvingen, Michel Tombroek regelt gecertificeerde verkeersregelaars en Hans Kelters verzorgt de IT.

ZATERDAG 18 MEI Om 11:00 uur wordt het startsein gegeven door burgemeester De Jong. Zo rond de klok van 13:00 uur zijn alle trucks weer terug voor een lunch ter afsluiting.

ROUTE De route is iets anders dan vorig jaar. Vanaf Het Rondeel rijdt de stoet een heel stuk Rondweg, slaat dan af richting Schalkwijk, meteen over de brug links, om via Kanaaldijk Zuid, Spoordijk en Wickenburghselaan het dorp in te rijden. Dan over de Jonkheer Ramweg richting Lange Uitweg het dorp weer uit. Vervolgens rijdt de stoet een heel stuk Waalseweg, tot in Tull en 't Waal. Via de Strijpweg gaat het de Lekdijk op, en rijdt de optocht helemaal tot aan de Zuwedijk, waar ze de Goyerbrug over gaan. Via de Beusichemseweg en het Oostrumsdijkje komen de trucks weer bij de Rondweg Houten uit, waar ze rechtsaf slaan om het rondje af te maken tot de finish bij het Rondeel.

BETROKKEN Niet alleen de organisatie en vrijwilligers vormen een hechte groep mensen, ook de deelnemers en begeleiders komen vaak meerdere malen terug. Het is een dag waar echt naar uitgekeken wordt. Ook onder de bedrijven en de chauffeurs van de vrachtwagens, die bijna allemaal uit de regio komen, is het enthousiasme groot. Wagens zien er spic en span uit. Transportbedrijf De Rooy uit 't Goy zorgt zelfs voor een speciale constructie, waarmee de aanwezige rolstoelers in de cabine van de vrachtwagens gehesen kunnen worden.

CALAMITEITEN Helm Osse draagt na deze editie het voorzitterschap over aan Dirk Dekker. Vorig jaar ging hij al met pensioen na 40 jaar als advocaat werkzaam te zijn geweest en stopte hij als actief lid van de Rotary Houten. Zijn mobiele nummer is tot en met dit jaar het calamiteitennummer bij de Truckersdag. Mee met een vrachtwagen is hij nooit geweest. En volgend jaar? ,,Misschien ga ik dan wel mee als begeleider."