• Door de verhalen op te schrijven, moet het Eiland van Schalkwijk nog meer gaan leven.

    Houtens Nieuws
  • V6 organiseert de schrijfcursussen Oral History

    René Ros, Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam

Vertel het verhaal van het Eiland van Schalkwijk

SCHALKWIJK V6 organiseert een schrijf- en interviewtraining voor mensen die het menselijke verhaal achter het Eiland van Schalkwijk willen brengen. Het doel is om het landschap van de Stelling en Waterlinie tot leven te brengen, aan de hand van Oral History.

Agnes Corbeij

De training is een initiatief van V6, dat staat voor vertellen, verhalen, verbinden, verdienen, vrijwilliger en (werk)verzetten. V6 wil het linielandschap van de Hollandse Waterline en de Stelling van Amsterdam tot leven wekken. Onder meer door projecten te realiseren van en voor mensen met belangstelling voor het linielandschap via verhalen.

VERHALEN Samen met ifthenisnow.eu en UtrechtAltijd.nl biedt V6 deze praktische training kosteloos aan. UtrechtAltijd.nl is een verhalenplatform dat de enorme rijkdom van het Utrechtse erfgoed zichtbaar maakt. Ifthenisnow.eu bundelt verhalen rond cultuur, erfgoed en toerisme uit de provincie en daarbuiten.

Menno Heling is een van de organisatoren en bedenker van Ifthenisnow.eu. Dit is een platform waar cultureel erfgoed en geschiedenis actief met elkaar beleefd en verrijkt wordt. Daarbij wordt het verleden met het heden verbonden. Menno: "Onze doelstelling bij dit project is om het landschap tot leven te brengen, aan de hand van verhalen rondom de projecten. Zo gaat zich een community vormen, die de beleving doorgeeft."

PILOTS Om schrijvers (in spe) te ondersteunen daarin, wordt de training aangeboden, bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Oral History kan ook ingezet worden als marketing voor het gebied. De training is bedoeld voor mensen die het verhaal over en rond het linielandschap van Waterlinie en de Stelling van Amsterdam willen delen. Denk hierbij aan het interviewen van bijvoorbeeld iemand die nog op een fort heeft gewoond, een nieuwe gebruiker van een fort of iemand die in dat landschap werkt of heeft gewerkt zoals een sluiswachter.

De training is op 8 november, van 16.30 tot 21.00 uur, op fort WKU. Aanmelden kan bij menno@ifthenisnow.nl