• Gerechtsgebouw in Utrecht

    John van Amerongen

Veroordeling voor poging moord in Houten

UTRECHT/HOUTEN Een 20-jarige man uit Leerdam probeerde in 2017 in Houten de buurman van zijn vader met een mes om het leven te brengen. De rechtbank Midden-Nederland past het jeugdstrafrecht toe en veroordeelt de verdachte tot een jeugddetentie van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De man reisde de bewuste avond met de trein van Leerdam naar Houten. Uit de bewijsmiddelen volgt dat hij rond 20.30 uur vertrok en ongeveer om 22.30 bij het huis van het slachtoffer aankwam. Hij droeg een mes bij zich en was zich daar voortdurend van bewust. Toen het slachtoffer na twee keer aanbellen opendeed heeft hij meteen gestoken. Hij raakte het slachtoffer in zijn borst. De rechtbank oordeelt anders dan de officier van justitie dat er sprake is van voorbedachte rade, en vindt daarom een poging tot moord bewezen.

JEUGDSTRAFRECHT De rechtbank past het jeugdstrafrecht toe en wijkt af van de eis van de officier van justitie. De verdachte was tijdens het plegen van het delict 19 jaar oud. Een deel van de deskundigen adviseert om het jeugdstrafrecht toe te passen vanwege de problematiek van de man en de mogelijkheden om dit te behandelen. De rechtbank heeft bij deze keuze het advies van de psychiater zwaar laten meewegen. De psychiater vindt dat er sprake is van een gestagneerde ontwikkeling bij de man. Om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken is het noodzakelijk dat hij wordt behandeld met een pedagogische aanpak. Daarnaast legt de rechtbank meerdere bijzondere voorwaarden op, waaronder een behandelverplichting en een contactverbod met het slachtoffer.

Bron: Rechtbank