• 'Verdwaald in de tijd' van Hans van der Mispel

    Hans van der Mispel

Verdwaald in de tijd

Lees & Luister

REGIO Zijn hoofd zit vol ideeën en dat is te merken bij de Cothense schrijver Hans van der Mispel. Recent verscheen zijn derde boek in twee jaar tijd: 'Verdwaald in de tijd', een roman over dementie. Al eerder verschenen van zijn hand kinderboek 'Grietje en de lange arm' en de gedichtenbundel 'Tussen licht en donker'.

Ali van Vemde

Hans van der Mispel werkt in de zorg en dat doet hij met hart en ziel. Hij heeft de nodige ervaring met mensen met dementie en deels vanuit zijn ervaring schreef hij dit boek. Er komen steeds meer mensen met dementie en gedragsproblemen. Moeilijk voor familie en verzorgenden om hiermee om te kunnen gaan, zo ziet Hans in zijn werk. Veel van zijn collega's zijn al wat ouder en er is dan ook echt behoefte aan jonge mensen die in de zorg willen werken. Er is inmiddels sprake van een stijging van de mensen die kiezen voor de zorg, maar voordat zij aan de slag kunnen gaat daar eerst een opleiding van drie jaar aan vooraf.

Het boek beschrijft het leven van enkele mensen met Alzheimer die in een verpleeghuis verblijven. Bijvoorbeeld Bert, die steeds minder begrijpt van de wereld om zich heen. Het is altijd een hardwerkende boer geweest. Hij is sterk en heeft altijd het idee dat hij aan het werk moet. Maar waar zijn de dieren die verzorgd moeten worden, de planten en de reparatieklussen? Dit leidt ertoe dat hij in het tehuis wordt gezien als lastig, zowel voor de verzorgenden als de medebewoners. Het is moeilijk om hier mee om te kunnen gaan. De werkdruk voor het personeel is hoog, er zijn niet genoeg mensen. Ook voor de familie is het moeilijk want hun vader of moeder lijkt steeds minder op degene die ze vroeger waren.

'Verdwaald in de tijd' geeft een goed beeld van wat dementie betekent, zowel vanuit degene met dementie, als de familie en de verzorgenden. Het boek is uitgegeven bij Boekscout en onder andere verkrijgbaar bij 't Vosje in Cothen en bij bol.com

WIN HET BOEK Win een gratis exemplaar! Stuur voor dinsdag 12 maart een mail, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl . Onder de inzenders verloten we het boek. Het boek 'De avonturen van Bella & Bink' is gewonnen door Klazien van Schaik. Proficiat!