• Mensen kregen een rondleiding net uitleg over de toren van Vuylcop in Schalkwijk.

  John van Amerongen
 • Het was druk. Veel mensen kwamen op de fiets naar de monumenten.

  John van Amerongen
 • De groep die de rondleiding krijgt gezien vanuit de toren.

  John van Amerongen
 • Piet Heijmink Liesert geeft uitleg over de R.K. Heilige Michaëlkerk in Schalkwijk aan bezoekers.

  John van Amerongen
 • Een blik op het altaar en priesterkoor van de Heilige MIchaëlkerk in Schalkwijk op 11-9-2016

  John van Amerongen
 • De Nederlands Hervormde Kerk op de Brink in Schalkwijk.

  John van Amerongen
 • Interieur en preekstoel Nederlands Hervormde Kerk op de Brink in Schalkwijk

  John van Amerongen

Velen bekeken monumenten op zondag

HOUTEN Open Monumentendag 2016 in het Kromme Rijngebied stond in het teken van Iconen en Symbolen. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. De meeste activiteiten zijn zaterdag 10 september. In de gemeente Houten bezochten mensen de verschillende forten. Fort 't Hemeltje werd voor het eerst voor het publiek geopned en zal vanaf nu toegankelijk blijven. In de gemeente Houten waren ook op zondag enkele monumenten open. Vooral de toren van Vuylcop in Schalkwijk werd druk bezocht.

John van Amerongen

Met het mooie weer trokken velen er op uit. Vaak ook met de fiets. Fort Honswijk werd zaterdag door velen beozcht, maar dit was zondag gesloten. De gemeente Houten heeft aangekondigd het fort te willen kopen. Lunet aan de Snel was ook te bezichtigen op deze zaterdag Open Monumentendag 10 september. 

SAMENWERKING Dit jaar werken de organisatiecomités van Open Monumentendag in Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede samen. In het hele Kromme Rijngebied zijn activiteiten en zetten vele monumenten hun deuren open voor bezoekers. Behalve de vele historische gebouwen die u op Open Monumentendag kunt bekijken, zijn er lezingen, rondleidingen, toneel- en muziekoptredens en kinderactiviteiten. Ook kunt u varen op de Kromme Rijn en op de Lek, en met een historische bus het gebied verkennen.

INFORMATIEF PROGRAMMABOEKJE Zie het programmaboekje via de site van de gemeente Houten voor een overzicht van alle activiteiten en de gebouwen die te bezichtigen waren. Het was ook bij het VVV verkrijgbaar. Een link naar een PDF via de gemeentesite: https://www.houten.nl/fileadmin/user_upload/Nieuwsberichten/2016_bestanden_bij_nieuws/Brochure_OMD_2016.pdf