Veel mensen bekeken kunst tijdens 20e Kunstfietsdagen

Nieuwe technieken maakten deel uit van het aanbod, waaronder glaskunst en viltkunst. Ook 2 nieuwe locaties waren opengesteld. Het Moluks Kerkelijk Centrum had het imposante gebouw opengesteld voor de vereniging Ars Peintura, voor de fotoclub Perspectief en voor 4 kunstenaars van Kunst om de Hoek. In de tuin was 3-dimensionaal werk van Ars Peintura te zien. Deze locatie trok een zeer groot en enthousiast publiek. Ook de Krachtfabriek op Puttershaag was opengesteld voor 4 kunstenaars.

Centrale expositie

Vrijdagavond 26 juni opende wethouder van Kees van Dalen in het Theater aan de Slinger de centrale expositie van de Kunstfietsdagen, waar van elke deelnemer één kunstwerk was ten toon gesteld. Daarmee bood de centrale expositie een representatief overzicht van schilderkunst, beeldhouwwerken, keramiek, fotografie en sieraden, glas- hout-, en viltkunst. Voor veel bezoekers het startpunt voor een fietsronde langs de open ateliers. Na wethouder van Dalen was het woord aan de voorzitter van het eerste bestuur, 20 jaar geleden, Marijn te Kolsté. Zij memoreerde met een aantal anekdotes de startperiode van de Stichting Kunst om de Hoek.

Pop-up-art store

Ook bij Houtense Helden in het voormalige politiebureau in het centrum van Houten exposeerden weer 10 kunstenaars en was gelegenheid de pop-up-art store te bezoeken, waar deelnemende kunstenaars betaalbaar werk aanboden voor de kleine beurs.

Bezoekers

Veel bezoekers bezochten het voormalig politiebureau en de centrale expositie in het Theater aan de Slinger, het Moluks Kerkelijk Centrum en de Krachtfabriek. Velen bezochten ook de ateliers verspreid over de kernen van de gemeente Houten. Veel kunstenaars waren verrast en enthousiast over de vele bezoekers, de enthousiaste reacties en de verkopen.

JoCa

Beeldend kunstenaar JoCa legde het thema de Kleuren van Houten graag uit als de Kleuren van Hout…en… Ze is momenteel bezig kunstwerken te maken van de restanten van de Dikke Boom. De originele dikke Boom die langs de Odijkseweg stond. De boom is op haar aanwijzingen in stukken gezaagd. De stukken schuurt ze en bewerkt ze met lijnolie. Vaak komen er dan al bepaalde tekeningen in de boom tevoorschijn. "Van niets komt iets tevoorschijn. Het is zo verassend." JoCa maakt beelden, objecten, schilderijen, ze maakt portretten, geeft workshops en werkt graag in opdracht. Haar inspiratie voor werk haalt ze vooral uit de natuur, uit mensen, ontmoetingen en woorden. "Ik heb nu een idee over de beren op de weg." In 1983 had ze haar eerste expositie met foto's die ze had ingekleurd met ecoline. Ze tekende en schilderde al van jongs af aan. "Toen ik vijf jaar was wilde ik al kunstenaar worden. Je bent pas kunstenaar als andere mensen je zo gaan zien. In 1995 bij een expositie in het gemeentehuis ben ik mezelf zo gaan noemen. Broodkunstenaar ben ik sinds vorig jaar."(JvA)