Vastenactie 2018 voor Zambia

Vastenactie 2018 voor Zambia

HOUTEN De parochie Paus Johannes XXIII ( 8 geloofsgemeenschappen) ondersteunt dit jaar het campagneproject Zambia van de vastenactie, dat uitgevoerd wordt door Zusters van de Heilig Harten van Jezus en Maria. Het project is in Mbala, een stad (en district) in het uiterste noorden van Zambia, vlakbij het Tanganyikameer in Tanzania. Veel mensen komen van het platteland naar Mbala in de hoop er werk te vinden. Meestal lukt dat niet. Ze bouwen huisjes aan de rand van de stad, waar zich sloppenwijken hebben gevormd. Het geheel van sloppenwijken heet Zambia Compound. De wegen zijn onverhard en zo slecht dat je er met een gewone auto niet kunt rijden: door de zware regens in het regenseizoen zitten ze vol diepe kuilen en zijn de zijkanten vaak veranderd in diepe geulen – na een regenbui zijn de wegen dan ook veranderd in grote modderpoelen. Er is geen schoon water en geen elektriciteit in veel delen van Zambia Compound. Mensen moeten daarom naar de rivier lopen om water te halen. Het betekent bijvoorbeeld ook dat er geen wc's zijn en dat riolering ontbreekt. Dat is onhygiënisch en daardoor worden mensen gemakkelijker ziek. De hiv/aids epidemie die dertig jaar geleden uitbrak, heeft de armoede nog verergerd en heeft bovendien grote invloed op de familiestructuren. Ouders overlijden of zijn te zwak om te werken, kinderen blijven achter of belanden bij hun grootouders.

Met de bijdrage helpen we kwetsbare kinderen en volwassenen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de hiv/aids pandemie. Met de bijdrage krijgen 300 hiv-positieve mannen en vrouwen een opleiding en kan men het Sunsuntila weeshuis en de Victor Braun school voor gehandicapte kinderen voorzien van leermiddelen, speelmaterialen en medische hulpmiddelen

SCHOOLPROJECTEN ZAMBIA Tijdens de Vastenactie 2018 doen de kinderen van de meeste katholieke scholen in de Krommerijnstreek acties om geld in te zamelen voor de zusters, het Sunsuntila weeshuis en de Victor Braun School.

SUNSUNTILA Opvang voor wees- en kwetsbare kinderenHet 'Sunsuntila dagopvangcentrum' is bestemd voor kinderen waarvan de ouders ernstig ziek zijn of zijn overleden. Ze slapen er niet, maar krijgen dagelijks - behalve op zondag - een maaltijd en hun schoolgeld wordt betaald. Na schooltijd krijgen de kinderen hulp bij hun huiswerk en kunnen ze spelen. Veel speelmaterialen zijn er niet, wel wat trommels. Er wordt regelmatig muziek gemaakt en gedanst.

VICTOR BRAUN SCHOOL VOOR GEHANDICAPTE KINDEREN Gehandicapte kinderen hebben het extra moeilijk in Zambia Compound. Ze zitten meestal de hele dag verstopt in huis. Dankzij de zusters krijgen ze in de Victor Braun School onderwijs en fysiotherapie. De oudere kinderen leren matten en kleding maken. In deze school hebben de kinderen voor het eerst een eigen plaats waar ze vrienden maken en nieuwe dingen leren.