• Kanoën op de Schalkwijkse Wetering.

    Gemeente Houten
  • Wethouder Geerdes nam in juni 2016 de kanosteiger bij de Tetwijkseweg in gebruik

    John van Amerongen

Van steiger naar steiger; kanoën op Het Eiland van Schalkwijk

HOUTEN Er wordt er steeds meer gerecreërd op Het Eiland van Schalkwijk. Er zijn ook kan oroutes. Het moet dan ook steeds gewoner worden voor Schalkwijkers om kanoënde mensen in de Schalkwijkse Wetering te zien.

John van Amerongen

Met het treffen van allerlei voorzieningen voor kanovaren is kanovaren op het Eiland van Schalkwijk de laatste maanden aantrekkelijker geworden. Op diverse plaatsen zijn kanosteigers aangelegd zodat kanoërs even kunnen stoppen om te rusten en even wat kunnen eten en drinken. Op het eiland zijn op dit moment twee plaatsen waar kano's gehuurd kunnen worden. Om een rondje te kunnen kanoën wordt gewerkt aan een route door polder Blokhoven.

Het Eiland van Schalkwijk wordt zo genoemd door de begrenzing door de rivier de Lek, het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal.

NIEUWE BRUG Door de komst van een nieuwe brug bij de Schalkwijkse Wetering, is het nu mogelijk om vanaf het Streektransferium Linielanding kanotochten te maken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De kanoroutes voeren u door het prachtige polderlandschap van het Eiland van Schalkwijk en langs forten en verdedigingswerken. De plaatsing van de nieuwe brug was noodzakelijk omdat de oorspronkelijke brug te laag was voor kanovaarders.Nu is het mogelijk om vanaf Streektransferium Linielanding via de Schalkwijkse Wetering naar Schalkwijk te kanoën.

TWEE ROUTES Kanoën is één van de mogelijkheden waarmee een breed publiek kan genieten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met bewoners, ondernemers en grondeigenaren worden stapsgewijs alelrlei activiteiten en arrangementen ontwikkeld. De samenwerking met verschillende partijen, waaronder de Toeristische Kano Bond Nederland, heeft geleid tot twee kanoroutes: een route naar Lunet aan de Snel en een route naar de Tuinen van Jonkheer Ram. Beide routes zijn heen en terug circa 12,5 kilometer.

KANOSTEIGERS Op diverse plaatsen op het Eiland van Schalkwijk zijn kanosteigers aangelegd. Deze kanosteigers zijn relatief nieuwe recreatievoorzieningen op het Eiland van Schalkwijk. Kanovaarders kunnen nu het Eiland doorkruisen en op verschillende plekken pauzeren en even rondkijken. Bijvoorbeeld in het centrum van Schalkwijk bij de kanosteiger bij snackbar de Linie en restaurant Jonkheer de Ram. Ook bij Werk aan de Korte Uitweg, het Verdronken Bos en De Linielanding. Een andere bijzondere rustplek is de 'Tuin van Jonkheer Ram'. Naast een kanosteiger zijn hier ook bankjes neergezet. Er staat nu ook een groot ijzeren frame dat de contouren weergeeft van het kasteel dat in 1536 op deze plek stond. De tuin van dit kasteel wordt onderhouden door vrijwilligers en is zeker een bezoekje waard. Deze nieuwe recreatiemogelijkheden zijn er gekomen met de inzet en hulp van vrijwilligers van de Tuin van Jonkheer Ram, de ijsbaan, de Toeristische Kanobond Nederland en lokale ondernemers. De gemeente en het programma Linieland (Nieuwe Hollandse Waterlinie) hebben financieel bijgedragen. In emailnieuwsbrief Schalkwijkse berichten stond laatste een bericht dat een familie aan het kanoën was en was neergestreken op de kanosteiger aan de spoorsloot bij de Tetwijkseweg. Als het aan de gemeente ligt moet het voor Schalkwijkers steeds gewoner worden om kanoënde mensen in de Schalkwijkse Wetering te zien.

KANOVERHUUR Op Fort Werk aan de Korte Uitweg en bij Streektransferium Linielanding kan men kano's huren en een staart maken met één van de twee routes. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een rondje te varen. Bij het eindpunt van een route zullen kanoërs weer terug moeten. Hier wordt aan gewerkt. De bedoeling is dat ook door de polder Blokhoven een kanoroute wordt aangelegd die dan de mogelijkheid geeft om meer iets van een rondje te kunnen kanoën. De werkzaamheden hiervoor zijn gepland voor de zomer van dit jaar. De kano's van  Fort Werk aan de Korte Uitweg worden veel verhuurd. Veel kanoërs zetten dan ook koers richting de Schalkwijkse Wetering. "Het is toch echt wel een mooi weer activiteit", zegt een medewerkster van het fort.