• Echtpaar Van der Wal-van den Broek met burgemeester Wouter de Jong.

    John van Amerongen

Van der Wal-Van den Broek 60 jaar een paar

HOUTEN Het echtpaar Van der Wal-Van den Broek was op 19 mei 60 jaar getrouwd. Correspondentie bracht de twee echtelieden bij elkaar. Burgemeester Wouter de Jong bezocht het echtpaar die dag bij hen thuis in Houten. Namens het gemeentebestuur feliciteerde hij hen met hun 60-jarig huwelijk en overhandigde hen een beeldje.

John van Amerongen

Ed van der Wal (90) komt uit Indonesië en leerde Wilhelmina van den Broek uit Rotterdam kennen toen hij werkte in Indonesië voor een Nederlands bedrijf. Voor dat bedrijf moest hij om de zoveel jaar naar Nederland. Omdat hij daar niemand kende, probeerde hij via correspondentie iemand in Nederland te leren kennen. Zo zijn Wilhelmina en Ed gaan corresponderen. Het klikte. Ze hebben anderhalf jaar gecorrespondeerd. Ed is naar Nederland gekomen en op 19 mei 1956 zijn ze getrouwd.

ROTTERDAM Wilhelmina werkte enige tijd als verslaggever en later ging ze naar het onderwijs. Ze werkte net twee jaar in het onderwijs toen ze vanwege haar huwelijk eervol ontslag kreeg. Zo ging dat in die tijd. Na hun trouwen kon Ed geen werk vinden. Ze besloten het in Indonesië te zoeken. In 1958 kwamen ze weer terug in Nederland. Ze gingen in Rotterdam wonen. Ze woonden bij haar ouders in. Omdat hij geen werk had, konden ze geen huis krijgen. Hij was twee jaar werkloos. In Rotterdam werden hun beide dochters geboren. Ed van der Wal vond werk bij Werkspoor en ze kregen een huis in Hoogvliet. Later verhuisde hij met zijn werk naar Werkspoor in Utrecht en toen hebben ze in 1967 hun huidige woning in Houten gekocht. Ed heeft tot aan zijn 60e bij Werkspoor gewerkt. Hij werkte voor dat bedrijf ook diverse malen in het buitenland. Wilhelmina werkte ook na haar huwelijk nog in het onderwijs, maar niet met een vaste aanstelling. Zij heeft uiteindelijk 40 jaar in het onderwijs gewerkt voordat ze met pensioen ging. "Elkaar verdragen, naar elkaar luisteren en elkaar waarderen. Samen voor dekinderen zorgen en zorgen dat er geen schulden komen".

HOBBY'S Wilhelmina heeft onder andere geschilderd, ze schreef gedichten, ze zat in de cliëntenraad. Burgemeester Wouter de Jong heeft haar in die tijd al eens ontmoet toen hij wethouder was. Ze was actief in ABOP en de FNV en zingt ook nu nog in koor Animo. "Een heel leuk koor", zo zegt ze. Ed heeft veel in huis geklust. Hij heeft vele jaren terug zelf een elektrisch garagedeur gebouwd. Hij publiceerde veel op internet over zijn periode in de kampen van de Indonesiërs. Voor zijn 90e verjaardag kreeg hij een boek van zijn dochters met daarin al zijn internetpublicaties.

KAMPTIJD Ed van der Wal werd als zoon van een Nederlandse vader en Indonesische moeder tijdens de revolutie in Indonesië toen de Indonesiërs in 1946 hun vrijheidsstrijd begonnen, in een kamp opgesloten en heeft in slechte omstandigheden in een aantal kampen gezeten. Hij vertelde de burgemeester hierover.