• Albert van Dam is de nieuwe directeur van de Montessorischool Houten

    Rina Knopper

Van Dam geeft vrijheid

HOUTEN Albert van Dam is sinds begin van dit schooljaar de nieuwe directeur van de Montessorischool Houten. Van Dam komt uit een echte onderwijsfamilie uit 't Goy. Een mogelijke verhuizing van de school staat op zijn agenda. Zijn roots liggen aan de Wickenburgweg in 't Goy. Het was daar op het tweemansschooltje, waar zijn ouders les gaven, waar zijn liefde begon voor het onderwijsvak.

door Rina Knopper

,,Het was heel knus op het schooltje in 't Goy, hier is mijn opvatting geboren dat een school ook een soort gemeenschap is, waarbij ouders heel belangrijk zijn. Ik heb een missie om een bijdrage te leveren aan een mooie gemeenschap". Van Dam volgde zijn middelbare opleiding en pedagogische opleiding in Utrecht. Tijdens zijn loopbaan maakte hij kennis met verschillende onderwijsprogramma's. Zo stond hij bijvoorbeeld lang zelf voor de klas op een Jenaplanschool in Driebergen. Tot zijn verrassing zijn er nu moeders van zijn leerlingen, die zijn trouwerij, die groots gevierd werd op die school in Driebergen, nog goed kunnen herinneren.

CULTUUR Naast schoolhoofd is Albert van Dam ook cultuurliefhebber. Waar hij in zijn jonge jaren betrokken was bij het alom bekende Fladderen speelt hij nu de hoofdrol in de Sinterklaas theatervoorstelling in 'Aan de Slinger'. Op de vraag hoe hij over de zwarte Piet discussie denkt zegt hij: ,,Laten wij het Sinterklaas feest liever beperken tot het kinderfeest wat het is, deze discussie gaat veel verder en niet over het feest". Verder speelt hij tijdens de cultuurnacht samen met theatergroep Splinter een éénakter. ,,Geweldig om te doen".

Op de ochtend van het interview staat Van Dam onverwachts voor de klas. Hij valt in voor een zieke leerkracht. ,,Ik begon vanmorgen met de vraag wat er op maandag altijd op het programma staat. De leerlingen weten precies te vertellen wat er moet gebeuren, pakken hun spullen en gaan aan het werk. Dat is mooi om te zien," vertelt hij trots.

VERANTWOORDELIJKHEID Zijn weg terug naar Houten kwam toch nog onverwacht, toen er zich de kans voordeed om na het vertrek van directeur Alex van Zwam te solliciteren. ,,Montessori-onderwijs vraagt naar leiders en leerkrachten die heel goed kunnen organiseren en heel goed naar kinderen en elkaar kunnen kijken. Dit sluit perfect aan op mijn leiderschap. Ik geef mensen vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik prikkel ze om zich te verdiepen in het onderwijs om te kunnen groeien in hun rol."

,,Het grootste kapitaal van de school zijn de leerkrachten," zegt van Dam vol overtuiging. Montessori-onderwijs is een onderwijsmethode waarbij het kind zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen naar zelfstandigheid. Het kind staat centraal. Dit vereist een deskundige leid(st)er en een stimulerende omgeving."

VACATURES Omdat een klas het liefst uit rond 20 leerlingen bestaat zijn er veel leerkrachten nodig. ,,De vacatures zijn lastig in te vullen omdat de leerkrachten gedreven zijn en de werkdruk hoog is. Gelukkig is dit punt na de stakingen van afgelopen periode politiek op de kaart gezet. Voor de Montessorischool heeft dit geresulteerd in geld voor extra Remedial Teachers en aanschaf van lesmateriaal."

Dat lesmateriaal is juist op deze school belangrijk, legt Van Dam uit. ,,Het voelen en ervaren van het speciale Montessorimateriaal is een belangrijk onderdeel van dit onderwijs. ,,Montessori is een bewuste keuze voor ouders, het is fijn als de ontwikkeling naar zelfstandigheid van het kind thuis wordt ondersteund. Mooi voorbeeld is dat als een kleuter door zijn ouder op de gang in zijn jas geholpen wordt, wij de ouders vragen om het zelf te laten doen".

LOCATIES De school heeft momenteel drie locaties in Houten: op de Korenmolen, op de Vikingenpoort en op het Raaigras. Dit is organisatorisch en financieel niet handig. Er zijn plannen om naar een andere locatie te gaan waar alle drie de vestigingen worden ondergebracht. Er is een voorkeur uitgesproken voor de locatie op de Weteringhoek. Naast het zwembad en tegenover de Joh. Bogermanschool. De onderhandelingen zijn in volle gang er wordt door de gemeente een voorstel opgesteld. Daar waar de meeste scholen een logistieke uitdaging hebben, is deze plek vanuit heel Houten goed bereikbaar. Zowel met de auto als op de fiets.

Albert van Dam ziet dit als een volgende uitdaging in zijn carrière en kijkt uit naar deze kans om uit te kunnen breiden.