• In de keuken van de Burger King op Utrecht Centraal maakt Yohana alle bestellingen klaar.

    Lwam Amanuel

Van Burger King naar zorg

Deze zomer zetten we elke week een statushouder in de spotlight die werk heeft gevonden. Tekst: Tanja Vlieger

Naam: Yohana Gebretnsae

Leeftijd: 24

Hoe lang in NL: 3 jaar

Hoe lang in Houten: 2 jaar

Opleiding: Dienstverlener Zorg & Welzijn, ROC Midden-Nederland

Bijbaan: Crewmedewerker bij
Burger King

NIEUWE TOEKOMST De 24-jarige Yohana is afkomstig uit Tsorona, een plaats in Eritrea in het grensgebied met Ethiopië. Ruim 3 jaar geleden besloot ze haar geboorteland achter zich te laten. De vlucht heeft ze alleen gemaakt, zonder familie of vrienden. Dwars door Soedan en Libië met de nodige risico's, daarna op een boot naar Italië. Het was een heftige reis, niet te bevatten, maar ook als ze vooraf had geweten wat ze nu weet, was ze zeker weten gegaan. Er was voor haar geen toekomst in Eritrea.

NEDERLANDS Eenmaal in Nederland heeft ze geprobeerd zo snel mogelijk haar draai te vinden.

Het Nederlands leren ging vlot, dankzij de jonge docent René van het Taalhuis met wie ze nu ook nog contact heeft. De vele YouTube filmpjes die ze heeft gekeken, hebben ervoor gezorgd dat ze nu het NOS journaal al kan volgen. Karin, die haar maatschappelijk begeleider is vanuit 'vanHouten&co', is bijna als een moeder voor haar, dat waardeert ze zeer.

MEER DAN FULLTIME Yohana meldde zich in een vroeg stadium bij een uitzendbureau en kon aan de slag als schoonmaakster in het Van der Valk Hotel Houten. Dat baantje maakte zo'n zes maanden geleden plaats voor een vaste bijbaan: nu staat Yohana drie dagen per week in de keuken van de Burger King op Utrecht Centraal. Dat is pittig, want ook voor school heeft ze veel contacturen. Ze volgt namelijk een MBO-opleiding bij ROC Midden-Nederland.

ZORG & WELZIJN Afgelopen schooljaar heeft ze niveau 1 Dienstverlener Zorg & Welzijn met een diploma afgerond. In september gaat ze verder met niveau 2. Soms zit ze van 8 tot 16 uur op school, en werkt ze van 17 uur tot middernacht in de Burger King. Dagen achter elkaar.
Het afgelopen jaar heeft ze ook stage gelopen op een basisschool, groep 1 en 2 vond ze het leukst. Dat was helemaal pittig om te combineren met de Burger King. Maar ondanks het drukke schema heeft ze het daar heel erg naar haar zin.

PASSIES Naast al dat werken en naar school gaan, is er ook nog tijd voor hobbies. Yohana houdt van film kijken en schrijven. Ze probeert zelfs haar dagboek en gedichten in het Nederlands te schrijven, maar tot nu toe gaat dat nog net iets beter in haar moedertaal. Ook is ze dol op koken, dat heeft ze van haar moeder geleerd. Heel even heeft ze overwogen om op dat gebied een studie te volgen, maar omdat ze zich nog meer aangetrokken voelt tot werken met ouderen, is het een opleiding tot Dienstverlener Zorg & Welzijn geworden.

AMBITIEUS Studeren wil ze, en werken in een ziekenhuis. Over 5 jaar hoopt ze dat ze een goede baan in de zorg heeft, en veel vriendinnen waar ze leuke dingen mee kan doen. Ze hoopt dat haar man, die nu in Israël is, dan in Nederland zal zijn. En hopelijk kan ze nog eens naar Eritrea op vakantie om familie te bezoeken.

Label:

Aan de slag!