• De Liniepont komt aanvaren bij de opstapplaats bij de Groeneweg.

    John van Amerongen

Vaartochtje met Liniepont soort minicruise

REGIO Voetveer de Liniepont vaart sinds 2010 en vaart nu dus voor het zevende seizoen op de Lek tussen Werk aan de Groenweg, Fort Everdingen en Werk aan het Spoel. Sinds mei vaart de Liniepont weer op de Lek. Het bootje zet je niet rechtstreeks over, maar maakt een kleine vaartocht over de Lek. Het veer vervoert voornamelijk recreatieve fietsers en wandelaars en mensen die de verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie willen bekijken. De vrijwilligers die op de pont varen genieten met volle teugen van de prachtige omgeving waarin ze hun werk doen.

John van Amerongen

Aan boord van de Liniepont vertelde Willy van Selm vorig jaar tijdens een trip met de LIniepont dat ze al 5 jaar vrijwilliger is. "Ik vind het hartstikke leuk. Bij mooi weer is het een vakantiedag. De mensen zijn eigenlijk altijd vrolijk. Bij slecht weer is het wel eens af zien en zie je bijna niemand." De opstapplaatsen liggen niet zo ver uit elkaar. "Dat is bewust zo gedaan. Anders worden de afstanden te groot en moeten de mensen te lang wachten."

06-NUMMER Bij elke opstapplaats staat een bord met daarop een 06-nummer. Wanneer de pont niet aanwezig is bij de opstapplaats waar u aan komt, kunt u met dat nummer naar de Schipper bellen en laten weten dat u mee wilt. De pont vaart dus eigenlijk op afroep. Reserveren is niet mogelijk. De pont is vanaf begin mei tot en met eind september in de vaart. In mei, juni en september alleen in de weekenden. In de maanden juli en augustus vaart de Liniepont dagelijks van 10:30 tot 17:15 uur. "Het is eigenlijk een minicruise", zo zei schipper Stephan van der Steen enkele jaren geleden al eens. "Je wordt als passagier niet rechtstreeks overgezet, maar maakt eigenlijk een vaartochtje over de Lek." Op www.liniepont.nl kunt u het actuele vaarschema bekijken. Een voetganger betaalt 1 euro en een fietser 1,50. Het veer wordt gesubsidieerd door de Provincie Utrecht, provincie Gelderland, Het Utrechts Landschap, Bestuur Regio Utrecht (BRU) en door de oevergemeentes Houten, Vianen en Culemborg.