Utrechts Landschap start informatiecampagne hondenbeleid

HOUTEN Utrechts Landschap start met een informatiecampagne over het hondenbeleid. Honden veroorzaken in de natuur meer schade dan hun baas denkt en merkt. Ze verstoren broedende vogels en jagen reeën op, met de dood vaak als gevolg.

Om kwetsbare natuur te beschermen, vraagt Utrechts Landschap hondenbezitters om zich aan de regels te houden. Dat doet de natuurbeschermingsorganisatie door in hun gebieden flyers uit te delen en mensen te informeren over het hoe en waarom van de regels.

Utrechts Landschap is er voor de natuur én voor het genieten ervan. In veel van de natuurgebieden van het Utrechts Landschap zijn honden welkom. Er zijn gebieden waar honden los mogen lopen en gebieden waar honden aangelijnd mogen komen. In sommige gebieden mogen geen honden komen. Hier leven kwetsbare dieren die zeer gevoelig zijn voor verstoring of er grazen Gallowayrunderen, Konikpaarden of schapen.

DODE REEËN Boswachters treffen regelmatig dode reeën en schapen aan die zijn opgejaagd en gebeten door honden. Als een ree wordt opgejaagd door een hond kan hij in angst de (provinciale) weg oplopen, met een aanrijding tot gevolg. Soms bijt de hond een ree of schaap dood. Broedsels van vogels mislukken of vogels kunnen de vogeltrek niet meer maken omdat ze teveel energie hebben gebruikt om te vluchten.

Voor vogels als de veldleeuwerik geldt dat ze al stoppen met het uitbroeden van hun nest als een hond op 750 meter vanaf hun nest rondsnuffelt. Voor wilde dieren maakt het niet uit of een hond luistert naar zijn baas of niet, de aanwezigheid van de hond op zich zorgt al voor verstoring.

Ook andere gebruikers kunnen last hebben van uw hond. Denk aan kinderen die bang zijn, mountainbikers, joggers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Ook zij moeten van onze natuur kunnen genieten.

Op www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden kan een hondenbezitter per gebied zien of honden welkom zijn. In alle terreinen van Utrechts Landschap staan toegangsborden met daarop de regels. Soms staan in de gebieden zelf extra bordjes met de regels.

Onze toezichthouders controleren of recreanten zich aan de regels houden. In veel gevallen zal hij hondenbezitters die zich niet aan de regels houden aanspreken en waarschuwen. Indien nodig schrijft hij een proces verbaal uit. Dat is altijd ter beoordeling van de toezichthouder.

Meer over ons hondenbeleid en veel gestelde vragen daarover leest u op www.utrechtslandschap.nl.

BESCHERMER Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en cultuur in provincie Utrecht. De organisatie is in 1927 opgericht en bestaat in 2017 90 jaar. Utrechts Landschap koopt natuurgebieden aan, ontwikkelt en beheert ze. Utrechts Landschap heeft momenteel 22.000 Beschermers.