• Dode ree
  • Utrechts Landschap
  • Utrechts Landschap

Utrechts Landschap start informatiecampagne honden in natuurgebieden

REGIO De natuur wordt permanent bewoond door talloze dieren. Het is de woonkamer van dassen, reeën, amfibieën en veel broedende vogels. Mensen en honden zijn een welkome gast, maar het is belangrijk dat ze de natuur en haar bewoners niet verstoren. Daarom start Utrechts Landschap een informatiecampagne om hondenbezitters bewust te maken van de verstoring die honden kunnen veroorzaken in natuurgebieden.

Utrechts Landschap begrijpt dat het heerlijk is om met de hond in de natuur te wandelen. Daarom zijn in veel van de natuurgebieden honden welkom. Er zijn gebieden waar honden los mogen lopen maar ook gebieden waar honden aangelijnd moeten worden om de natuur en haar vaste bewoners te beschermen. Honden kunnen namelijk erg verstorend zijn voor de dieren in het bos. Om hondenbezitters hiervan bewust te maken, plaatst Utrechts Landschap informatiebordjes in de gebieden.

GEVOLGEN LOSLOPENDE HONDEN In de natuurgebieden waar honden niet los mogen, zijn veel reeën, dassen, broedende vogels en andere dieren te vinden. Loslopende honden verstoren daar de vaste bewoners van het natuurgebied. Zonder dat het baasje het doorheeft, kan een loslopende hond een reekalf doodbijten of broedende vogels verstoren. Soms gebeurt het dat een loslopende hond een ree of das aanvalt, met de dood als gevolg.

Onlangs trof boswachter Martijn Bergen op landgoed Beerschoten een dode reegeit aan. Een loslopende hond had het drachtige dier opgejaagd. "Dit komt regelmatig voor. De reegeit had zich op de vlucht in blinde paniek dood gerend tegen een hekwerk. Ze was drachtig van twee kalveren. Verschrikkelijk, want ernaast op landgoed Houdringe is een hondenlosloopgebied te vinden. Daar leeft niet zoveel wild en kan het geen kwaad om de hond los te laten," aldus boswachter Martijn Bergen. Ook andere bezoekers van het natuurgebied kunnen last hebben van een loslopende hond. Denk aan kinderen die bang zijn, mountainbikers, joggers, ruiters en mensen die niet van honden houden. Ook zij moeten van onze natuur kunnen genieten.

WELKOM WAAR HET IS AANGEGEVEN Utrechts Landschap stelt graag haar natuurgebieden open voor publiek. Honden zijn welkom in de meeste van deze gebieden. Op www.utrechtslandschap.nl/hond staat aangegeven in welke natuurgebieden de hond los kan lopen. Ook staat dit aangegeven op de toegangsborden in de natuurgebieden. In de natuurgebieden worden door Utrechts Landschap de aankomende tijd extra bordjes geplaatst met informatie hierover.