Uitspraak klikobranden

De Houtenaar had bekend dat hij tussen 7 augustus en 21 september vorig jaar zeven keer brand stichtte in afvalcontainers bij woningen aan onder meer de Eburonenpoort, de Vikingenpoort en de Romeinenpoort. Hij kreeg een kick van de branden, maar vooral ook van het geluid van aanstormende sirenes van de brandweer en andere hulpdiensten, had hij verklaard. Meestal had hij ook te veel gedronken als hij de branden stichtte, aldus een rapport van een psycholoog.

De rechtbank wees er op dat de serie branden voor 'schade, schrik en overlast' had gezorgd bij de gedupeerden. Volgens de rechtbank was het gewoon geluk geweest dat de branden niet waren overgeslagen naar de woningen.

Hoewel de reclassering had geadviseerd om het jeugdstrafrecht toe te passen op de Houtenaar, besloot de rechtbank dit niet te doen. De rechters wezen er daarbij op dat de man, die nooit eerder was veroordeeld, geen veelpleger is en dat ook niet is gebleken dat hij achterloopt in zijn ontwikkeling.

Wel was volgens de rechtbank duidelijk dat de Houtenaar een behandeling moet krijgen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Bovendien moet hij contact houden met de reclassering en mag hij niet drinken zolang de reclassering dat nodig acht.

Daarnaast moet hij zo'n 1500 euro schadevergoeding betalen aan drie gedupeerden. Voorzitter Bender raadde de Houtenaar dinsdag aan dat geld snel te betalen, om het beeld weg te nemen dat de slachtoffers te maken hadden met een "een enorme crimineel".

De officier van justitie, die wel het jeugdstrafrecht had toegepast, had een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden en honderd uur taakstraf tegen de Houtenaar geëist. (JPU/HS)