• Beeld van Oképop 2013.

    John van Amerongen

Twintigste keer Oképop

HOUTEN "Ik ben degene die het bestuur gevraagd heeft of het geen idee was om op Koninginnedag een popfestival te organiseren", vertelt Wouter. "Er was niet veel te doen voor jongeren. In Houten werd ook niet veel gedaan op het gebied van popfestivals." Wouter Boon en Joep Elberse zijn al vele jaren betrokken bij de organisatie van Oképop een popfestival dat dit jaar op Koningsdag voor de 20ste keer gehouden wordt.

John van Amerongen

Oké staat voor Ons Kent Eenieder en Oké is een jongerencentrum. "Voor en door jongeren", benadrukt Joep Elberse. Veel mensen in het bestuur hadden een muzikale achtergrond." Het bestuur en de leiding staken de koppen bij elkaar en er werd een commissie gevormd om een popfestival te organiseren. De commissie Oképop. "Eigenlijk was de eerste keer toch wel een beetje houtje touwtje. Een platte kar als podium en de geluidsinstallatie van Sustained." Joep: "Daar mogen we nog steeds gebruik van maken. Daar zijn we erg blij mee."

BEZOEK KONINGIN "Tijdens het bezoek van de koningin zaten we in de route", herinnert Wouter zich. De koningin kwam langs de Grund tijdens haar bezoek aan Houten in 1999. "Je werd toen ook zo'n beetje opgenomen in de hele organisatie van dat bezoek. Dat was een mooi jaar, toen hebben we goed uitgepakt. Ik geloof dat we van 12 tot 12 bandjes hadden. Twee jaar daarna zijn we voor vijf jaar naar Het Rond gegaan in een samenwerking met het Oranjecomité. Veel bezoekers misten de sfeer bij de Grund, dat je in het gras kan liggen en bandjes luisteren." Daarom is men het festival toch weer bij De Grund gaan organiseren.

Een gebrek aan vrijwilligers voor de organisatie deed het festival bijna de das om. Gelukkig kwamen er genoeg enthousiaste mensen en de organisatie staat er nu goed voor. Veel jongeren vinden het leuk om mee te helpen Oképop te organiseren.

De sfeer op het festival is een belangrijk deel van de charme. Ze hebben er wel eens over gedacht grotere bands te boeken, maar dat is er nooit va gekomen. "Het is ook goed zo."

Ondertussen is men de afgelopen jaren wel meerdere podia neer gaan zetten.

Tegenwoordig staan er ook podia in het aangrenzende Amaliapark. Wouter: "Daar waar vroeger de schapenweide was." Het hoofdpodium staat nog steeds naast De Grund in het gras. Dit jaar is er voor het eerst het IWIEB-podium. Het podium waar bands van het project 'Ik wil in een band' van jongerencentrum Enter mogen optreden. "Als we dan het grote podium ombouwen, kunnen zij spelen", verduidelijkt Wouter. "Zo geven we Houtens talent ook een kans om te laten zien en horen wat ze kunnen. We kijken daar zeer naar uit. Het geeft altijd wel een mooie energie."

Verder zijn er nog twee podia waar DJ's moderne muziek draaien. De podia worden allemaal zo neergezet dat het geluid elkaar niet in de weg zit.

Joep: "Onze jongeren zijn ouder geworden. Nu komen er ook ouders met jonge kinderen." Bij de Grund of in het park kunnen bezoekers van het festival lekker in het gras zitten.

Meer informatie op www.okepop.nl