• Truckerdag 2016, foto archief

    John van Amerongen

Truckertocht voor mensen met een beperking

HOUTEN Meer dan driehonderd vrijwilligers staan garant voor een onbezorgde en sfeervolle dag voor ruim honderd mensen met een beperking. In aanloop naar het derde lustrum in 2019, vindt dit jaar de 14e editie plaats van de inmiddels traditionele Trucker dag voor Gehandicapten. Jaarlijks wordt dit evenement georganiseerd in het laatste weekend van mei.

Dit jaar op zaterdag 26 mei, gaan ruim honderd trucks met hun passagiers en begeleiders voor deze tocht, van start om 11.00 u. vanaf industrieterrein Het Rondeel in de gemeente Houten.

Traditiegetrouw zal de burgemeester, de heer Wouter de Jong, iedere individuele truck, het startsein geven met een zwart-wit geblokte vlag voor Hotel Van der Valk en hen uitzwaaien.

De route vanaf Het Rondeel gaat richting het fruitteeltgebied 't Goy, met mogelijk zicht op nog een late bloesem, door de kern, over het Amsterdam Rijnkanaal naar de Lekdijk.

De passagiers kunnen genieten vanaf de hoger gelegen dijk, van het uitzicht over De Lek met het zicht op Culemborg, langs Fort Honswijk naar het dorp Tull en 't Waal.

Jaarlijks wordt het aantal toeschouwers, vooral in de kernen steeds groter, die enthousiast de colonne trucks en hun passagiers toezwaaien en daarbij veelvuldig gebruik maken van alle soorten camera 's.

Voordat het eindpunt is bereikt, zijn deze shots al op de site te bewonderen.

Nadat de stoet het dorp Schalkwijk heeft aangedaan, gaat deze richting Rondweg Oost en zal na ongeveer 40 km. en twee uur rijden om plus minus 13.00 u. eindigen op Het Rondeel.

Het comité van ontvangst met alle enthousiaste vrijwilligers staat daar klaar voor het verzorgen van de lunch voor alle deelnemers met onder andere het optreden van een clown de welbekende "Rooie Arie" en veel muziek.

Verbazingwekkend is dat met deze organisatie de leden van Rotaryclub Houten, jaarlijks weer kunnen rekenen op zoveel vrijwilligers die wat voor de medemens met een beperking overhebben. Niet alleen de chauffeurs, maar natuurlijk ook de directie van de bedrijven die belangeloos de trucks ter beschikking stellen en daarbij niet schromen om hun portemonnee te trekken om dit evenement financieel te ondersteunen.

Ook het enthousiasme onder de begeleiders, EHBO 'ers , cateraars, administratieve medewerkers en overige verzorgers, is hartverwarmend.

Onoverkomelijk is dat een dergelijk evenement enige hinder zal veroorzaken. Gedurende de twee uur durende rit, wordt het wegennet van de gemeente Houten extra belast. Het claxonneren zal enige geluidsoverlast geven en kruisingen zullen bij het passeren van de colonne tijdelijk versperd zijn. Om de veiligheid te garanderen, krijgt de organisatie de medewerking van een team motorrijders die voor de verkeersbegeleiding speciaal zijn opgeleid.

Ervaring heeft geleerd dat paarden nogal nerveus reageren op een dergelijke stoet met de nodige herrie.

De paardenhouders langs de route zijn daarom per brief op de hoogte gebracht de dieren op de aangegeven tijdstippen op stal te houden voor het welzijn van het dier.

Rotaryclub Houten spreekt de verwachting uit dat dit jaarlijks terugkerend evenement voor deze doelgroep, kan rekenen op begrip voor de te voorziene hinder die dit met zich meebrengt.