• Lex Klaver, Margreet Ausems, Jacqueline Stenekes, Valentine Geluk, Marianne van den Hoven, Myrthe de Jong en Mayon van der Klei

    Splinter

Tragikomedie over dementie

Tanja Vlieger

HOUTEN Vrijdag 9 en zaterdag 10 februari speelt Theatergroep Splinter Het Gebroken Licht van Troost, een intieme tragikomedie over het thema dementie.

'Het Gebroken Licht van Troost' is de benaming van een baken aan de duinrand van Texel. Maarten de Bok kijkt er prachtig op uit, zo zegt hij zelf. Maar sinds hij naar een bejaardenwoning is verhuisd, kan hij het helemaal niet meer zien. Hij dementeert. Op Maartens verjaardag is de kleine familie compleet en moet er gesproken worden over opname. Het wordt pijnlijk duidelijk hoe zijn vrouw, zijn schoondochter en zijn dochter lijnrecht tegenover elkaar staan wat betreft de noodzaak van opname.

Valentine Geluk, die in het stuk de rol van de dochter op zich neemt, hoopt het stuk nog vaker te spelen dan deze twee keer. Daarom hebben we ook een voorstelling bij een thema gekozen. Omdat het bijdraagt aan de maatschappelijke discussie, kun je bijvoorbeeld ook op scholen of bij instellingen terecht.

De voorbereidingen voor het tienjarig jubileum van Theatergroep Splinter in maart 2019 zijn al in volle gang. Zoals vanouds wordt er zelf geschreven aan een stuk met een rol voor iedereen. Maar voor nu hebben de Splinters gekozen om in klein comité met spelers die al vanaf het eerste uur lid zijn een bestaand stuk te spelen. De kleine zaal van Theater Aan de Slinger is al uitverkocht, maar in SCC de Wiese in Schalkwijk op vrijdagavond is nog plek.

Niet alleen deze eenakter, geschreven door Aris Bremer, zal te zien zijn e Splinters hebben er een monoloog van Monique Selij over hetzelfde thema aan toegevoegd. Zo hebben we meer een avondvullend programma, met nog meer diepgang.

Vanaf oktober hebben de spelers gerepeteerd, waarbij Mayon van der Klei, artistiek leider van de Jeugdtheaterschool, ze op regieniveau heeft gecoacht. We vonden het bij dit stuk belangrijk dat een externe professional ons spel naar een hoger plan kon tillen.

Kaarten voor vrijdagavond 9 februari 20:30 uur in SCC de Wiese in Schalkwijk, zijn verkrijgbaar via info@theatergroep-splinter.nl