• Wethouder Kees van Dalen krijgt uitleg van Marc Diemel

  John van Amerongen
 • Marc Diemel geeft wethouder van Dalen op de steiger uitleg over de renovatie.

  John van Amerongen
 • Marc Diemel geeft op de steiger uitleg over de werkzaamheden.

  John van Amerongen
 • Steigers worden opgebouwd rond de toren van de Hervormde kerk in Schalkwijk.

  John van Amerongen
 • Steigers worden opgebouwd rond de toren van de Hervormde kerk in Schalkwijk.

  John van Amerongen

Toren sober, maar doelmatig renoveren (video)

SCHALKWIJK "We willen voor de bouwvak klaar zijn", zegt Marc Diemel directievoerder namens monumentenwacht Utrecht, tijdens een korte rondleiding bij de renovatiewerkzaamheden aan de toren van de Hervormde kerk. De renovatie wordt sober maar doelmatig uitgevoerd. Wat niet nodig is, wordt niet gedaan, maar wat noodzakelijk is natuurlijk wel.

John van Amerongen

De toren bleek tijdens het bouwen van de steiger ook meer uit het lood te staan dan gedacht. Het idee was dat hij dertig centimeter uit het lood zou staan, maar het blijkt zestig centimeter te zijn. De toren leunt van de kerk af richting noordwesten. "Gelukkig konden we de steiger nog wat opschuiven, want rondom de toren moet ook overal voldoende afstand tot de steiger zijn."

De bouw van de toren is volgens Diemel in 1205 gestart. "Op de fundering van een kasteel dat er had gestaan. De toren is in één keer gebouwd." De toren is dus niet later nog aangepast of verhoogd. Er komt onder andere een nieuwe houten constructie van de torenspits. Verder worden de leien dakbedekking en het voegwerk van de zuid-westgevel vervangen. De leien dakbedekking en het voegwerk zijn aangetast door vocht. De gemeente Houten die eigenaar van de toren is, is de opdrachtgever van de werkzaamheden. Het werk is vorige week begonnen nadat de bouw van de steiger afgerond is. Naar verwachting loopt de renovatie door tot begin juni. Tijdens het werk is het bouwterrein afgezet met hekken. "De leien die er op komen hebben een levensduur van tachtig jaar. Onder de leien komt ook een folie." Diemel heeft in zijn onderzoek naar de toren ontdekt dat in 1959 voor het laatst groot onderhoud aan de toren heeft plaatsgevonden. Hij heeft niet kunnen vinden wat men toen gedaan heeft aan de toren. De leeuw die altijd als windvaan bovenop de toren staat, is weg om gerestaureerd te worden, deze komt terug.

Bron video: Omroep Houten