• Utrechts Landschap

Toegankelijkheid natuurgebieden

REGIO Utrechts Landschap roept bezoekers aan haar natuurgebieden op om rekening te houden met dieren die zich beginnen voor te bereiden op de winterperiode, door niet na zonsondergang of voor zonsopkomst de natuur in te gaan. De overgang van de dag naar nacht en andersom is voor veel dieren hét moment om op zoek te gaan naar voedsel.

WINTERSLAAP Dieren maken zich klaar voor de aankomende koude periode in de natuurgebieden. Veel vogels vliegen naar het zuiden om te overwinteren. Andere dieren zoals egels en vleermuizen trekken zich terug en houden een winterslaap. Tijdens de winterslaap is de ademhaling en de hartslag veel langzamer. Hierdoor verbruikt het dier veel minder energie en kan het dier heel lang zonder eten. Wanneer je de dieren tijdens hun winterslaap stoort, is de kans groot dat ze de winter niet overleven.

WANDELEN De algemene regel is dat de natuurgebieden toegankelijk zijn tussen zonsopgang en zonsondergang.
Dit staat ook vermeld op alle toegangsbordjes. Amel, Buitengewoon opsporingsambtenaar bij Utrechts Landschap, zegt: "Ik begrijp dat het wennen is nu de dagen korter worden en mensen juist in deze tijd van het jaar meer naar buiten gaan. Daarom willen we bezoekers bewust maken van het feit dat de dieren hun rust juist nu, ter voorbereiding op de winter, hard nodig hebben. Bezoekers aan onze natuurgebieden in de komende periode zijn met in achtneming van de openstellingsregels van harte welkom."

UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en erfgoed in provincie Utrecht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 24.500 Beschermers en 63 Bedrijfsvrienden.