• Appelplukdag was vorig jaar bij Nieuw Slagmaat ook een groot succes

    Nieuw Slagmaat

Tijd om appels te plukken

BUNNIK In de regio is de appel- en perenoogst van start gegaan. Ook de burger mag weer zijn gang gaan, op verschillende appelplukdagen. De komende twee weekenden kan er geplukt worden bij plattelandswinkel De Achterdijk in Bunnik en op boerderij Nieuw Slagmaat aan de Marsdijk. Aan de Achterdijk alleen op de zaterdagen, 24 september en 1 oktober, en aan de Marsdijk daarnaast ook op de zondagen 25 september en 2 oktober.

Agnes Corbeij

Appelplukdag is een nationale activiteit, met als doel de consument iets te leren over de herkomst van het fruit en te betrekken bij de bedrijven. Op boerderij Nieuw Slagmaat vertellen boer Huub en zijn broer Adrie over de teelt van fruit en wat daarbij komt kijken. Het plukken is minder simpel dan gedacht. Het steeltje hoort er bijvoorbeeld netjes aan te blijven zitten. Ook vertellen zij wat er in de rest van het jaar gedaan moet worden om de appels en peren lekker te krijgen.

MARSDIJK Op de appelplukdag van boerderij Nieuw Slagmaat is er nog veel meer te doen. Je kunt ook bloemen plukken, het maïsdoolhof in, het Slagmaat Klompenpad Kids, de huifkar of mee met de trekkertreintjes. Op het erf zijn Blaarkopburgers van eigen vlees te verkrijgen, net als ijsjes, wafels en poffertjes. Iedere dag is net weer een beetje anders. De ene keer zijn er de ezels van de ezelsociëteit, dan de imker en op zondag 2 oktober kun je zelfs meedoen met Cirque Moustache!

ACHTERDIJK Ook bij de familie Westeneng aan de Achterdijk 25 in Bunnik kan er geplukt worden. Toegang en parkeren is gratis. Er rijdt een treintje  over het bedrijf, van waaruit de boomgaarden te bewonderen zijn. Voor jonge kinderen is dit een hele bijzondere ervaring. Ook het treintje is gratis. Iedereen krijgt een mooie appelpluktas. De geplukte appels betaal je per kilo.

Verder zijn er pannenkoeken, wafels en verse appeltaart. Het is een leuk uitje voor het hele gezin. Trek bij nat weer laarzen aan! Je kan ook je tas volladen met verse groenten en pompoenen!